Над 1100 участници ще събере второто издание на Националния фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“, чийто домакин е Казанлък, съобщи инициаторът на конкурса Димитър Гайдаров, внук на фолклориста, на когото е посветена проявата. В рамките на три дни – от 9 до 11 юни в парк „ Розариум“ своето изкуство ще покажат близо 50 фолклорни формации и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка, Добруджа и Родопска. „ Най-многобройни са представителите на Тракия, което е нормално, защото дядо ми е творил именно в тази област“, каза Гайдаров. Много силно представени са фолклорните формации от община Казанлък, на което организаторите особено държат. В конкурса участват и множество деца и ученици от музикалните училища в България и фолклорни читалищни състави, и школи. Най – малките участници в конкурса на 4 години, а най-възрастният над 80 години. „ Това е приемствеността във фолклора“, каза Гайдаров. За втора поредна година конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

В първия конкурсен ден - петък конкусната програма в парк „ Розариум“ е с начален час 14 ч. В 18 часа ще се състои официалното откриване на конкурса с участието на представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „ Пробуда „ – село Копринка и Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица“ – Казанлък. На следващия ден, в събота на 10 юни конкурсната програма започва в 10 часа и ще продължи до 16.30ч., след което ще се състои Гала концерт на награденити участници. В неделя на 11 юни участниците ще изявят своя талант в часовете от 10 до 16 ч.

„ Тази година няма такси за участие в конкурса, така ще бъде и в бъдеще, като това дава възможност на повече състави да участват в проявата. Това е и целта на конкурса – фолклорни състави и изпълнители от цяла България да припознаят Казанлък като едно от местата – люлка на фолклора и българщината. Също така една от целите е в тези три дни казанлъчани да имат възможност да видят, да чуят и съпреживеят с участниците незабравими мигове с българския фолклор“, каза Гайдаров.

Близо 2500 лв. е финансовата обезпеченост на националната конкурсна програма като половината от средствата са осигурени от Община Казанлък, а останалите от НЧ „ Възродена Искра-2000“.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България. Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“, които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“. Гайдаров създава още музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.