Това твърди Стоян Димов - безпартийният кандидат за кмет на селото с 2 325 избиратели.

Той е категоричен, че Енина е село с потенциал. При това голям. Не само заради положението и заможните хора, които в последните години заживяват там, а защото има куп важни неща, които да се свършат, за да привличат в Енина туристи, да се развива селото, да придобива друг облик, който да подчертава неговите красоти. Твърди това, не само защото се брои за енинец, прекарал над 30 години в селото, а и защото е човек, който обича да работи, иска край него да е хубаво. И умее да го създава. Убеден е, че Енина може да има и друг вид, стига да се намери човекът, който да иска това да се случи. Цял живот е бил строител, предприемач в строителството. Сега е решил да поеме предизвикателството и да се кандидатира за кмет на Енина. Безпартиен е и независим като човек по дух. Надява се да намери поддръжници за идеите си, за да се случи в Енина това, което хората очакват. Защото е убеден, че хубавото е човешка работа и за всяко едно добро нещо трябват хора. Сърцати, работливи, отговорни, упорити, настоятелни. И да обичат това, което правят. Тъй като е работлив и свестен човек, кандидатурата му е подкрепена от основните политически сили. Не крие, че и голяма част от неговите съселяни одобряват това. Мотивиран и искрен е в каузата, на която се е посветил - Енина.
Стоян Димов - строителен предприемач, дългогодишен служител на Строително-монтажния комбинат в Стара Загора, с над 10-годишен опит и в казанлъшкото благоустрояване, доскоро собственик и на строителна фирма. Сред личните си и професионални гордости вписва и факта, че е бил „изпълнителят на парното в Казанлък“. Той е ръководил този дълъг и важен за казанлъчани назад в годините процес, старателно разрушен впоследствие.

От дяланите камъни е,
понеже животът го е въртял в различни посоки. Човекът, който е работил и възстановявал куп обекти, както в Енина, така и в цялата община. Детската градина в селото, паметникът на центъра, автоспирката са само малка част от неговите енински дири. В част от тях е вложил лични средства, личен труд, защото му пука и защото иска там, където живее, да се чувства добре. Обясним човешки стремеж на всеки, убеден е Стоян Димов, който на изборите на 25 октомври ще се бори за доверието на енинци като кандидат-кмет. Надява се да му повярват. И да го подкрепят, защото Енина заслужава и защото е убеден, че може да направи добри неща за селото. Защото зад него стоят качествени, добри, знаещи, авторитетни хора. И това не е малко, тъй като „сговорна дружина, планина повдига“.
От опита си в работата с общини в района - нещо, което е правил цял живот като предприемач в строителството, твърдо вярва, че няма невъзможни неща. Просто едни стават по-трудно, други – по-бавно. Затова и не крие, че за решението си да е кандидат за кмет на Енина е открил подкрепа и одобрение на авторитетни хора от Общинския съвет, от градската управа, от видни енинци, на които ще разчита и в бъдеще.
Има дори цял план за това, какво неотложно трябва да се случи в Енина.
План за улиците в северозападната част на селото,
които в момента са без асфалт и на практика са цял нов квартал откъм Крън. Обидно е хората да са вложили толкова пари в къщите си, а да нямат път до там, казва Стоян Димов.
Канализацията на селото - големият проблем.
Въпросът не е никак лесен, нито бърз, нито е във възможностите на един кмет на населено място, пък било и едно от най-големите в общината. Но знам, че ако съберем усилията си с колегите и сме настоятелни и помагаме в разработването на проекта за ВиК, това не е непостижима цел, при това още в следващите няколко години, казва Стоян Димов, кандидат за кмет на Енина, безпартиен.
Осветлението на селото
е другата болна тема, макар че не навсякъде това е проблем и в последните 2 години доста неща да са направени в тази посока. Имало обаче още улици, където не било достатъчно осветено или направо тъмно, други се нуждаели от нови осветителни тела.
Въпросът за читалището
е сред големите „препъни камъни“ за не един кмет на Енина, но строителният предприемач е решен, ако не генерално, то поне частично и удовлетворяващо на етапа, достъпно и приемливо, да реши и този въпрос. Има визия къде и как да стане това. За голямата читалищна сграда обаче работата е повече и иска поддръжници, пари, лоби. Настоятелен и упорит е и в намерението си
в Енина да има място за спорт. Не само на открито.
Голямо село сме, срамота е да няма възможност да се спортува и в зимните месеци, казва кандидат-кметът на Енина, който вече има идея къде да е това и се оглежда за терен в тази посока. Малко му трябва, за да стане, твърди Стоян Димов.
Да викаш неволята, за да тръгне колата, когато не ти се получават нещата, за строителния предприемач не е непозната приказка. Нито непосилна. Затова вярва, че с желание и истинска работа винаги може да се намери начин. Още повече, ако си готов да даваш от себе си. Така е правил не един път, когато парите свършвали за дадена работа и се налагало да довършва обектите на свои разноски. Енинската детска градина и училището в селото са само два от примерите в тази посока.
Строителството му е болна тема.
Нарича го работа, хоби, смисъл на живота. Обобщава го с простичката философия „обичам да създавам“. Затова и вярва, че енинци ще оценят това му качество, тази му орис, превърнала се в негов начин на живот. Роден е на Стефановден през 1952 година. Работлив човек, който от 25 години е в частния сектор и създава работа и хляб, както за семейството си, така и за куп други хора. Щастлив дядо на две внучки е и баща на две дъщери, всяка от които намерила пътя си. Далеч от Енина и града.
Трябва да намерим начин децата ни, младите хора, да остават тук,
не може всички да се попилеят по света и да бягат нанякъде. Имаме хубав край, малко му трябва, разбиране, сърце, работа и желание, категоричен е Стоян Димов, безпартийният кандидат за кмет на Енина.
Който и в тези дни, наситени с напрежение, не спира да живее с проблемите на селото и крои планове как да се справи с тях.

Незаконните сметища в Енина и около Енина са само един щрих.

Категоричен е, че има начин и той не е толкова сложен. Прилагането на разпоредбите и закона са задължителни, намирането на алтернатива за липсващите места за отпадъци - другата част от този проблем, казва Стоян Димов. Но принципно - кметовете с кураж да прилагат закона и да санкционират у нас не били много, допълва Стоян, за когото в тази работа е нужна и деликатност, и сила в убеждението. Убеден е обаче, че хората могат да се научат да спазват и уважават закона и да се грижат за чистотата на природата.
Кандидат-кметът знае, че не всичко знае, затова е решил, че за важните селски работи ще се допитва до важните за селото хора, до енинци. Намерил е и работещ и доказан от времето начин: площадният референдум.
Вместо да караш хората да идват при теб, за да чуят кой си и за какво се бориш, аз ще съм до тях. Нямам щаб, казва той.
За целта Стоян Димов е наел павилиона до спирката в центъра на Енина и ще бъде там ежедневно до края на предизборната кампания. Всеки, който иска да каже нещо, да препоръча, да поиска, да предложи или да чуе какво предлагам аз, е добре дошъл, кани съселяните си Стоян.
От опит знае, че диалогът с хората е най-сигурният начин, че няма да сбъркаш и че вървиш в правилната посока, защото хората са добър ориентир, убеден е строителният предприемач, който ще иска доверието на хората на Енина за следващите им по-добри общи години. Не само защото Енина има много проблеми за решаване, а и защото задължително трябва Енина да стане по-добро място, по-уредено и чисто село, с повече възможности. Потенциал има, важно е да намерим решението, убеден е Стоян Димов.
Докато трае предизборната кампания, животът за Стоян ще тече малко по-иначе, но няма да го промени. Нещо повече: обещал си е да не попада в капана на облайването и безпринципното оплюване на опонентите. Хората се познават по работата им, а и му трябвало време, 25 часа в денонощието, за да чуе какво мислят и искат хората в Енина, доверява кандидатът за кмет. Отвъд този натоварен график му трябва и време и внимание за любими неща: две енински златни породи - куче и коте, вярна компания в дома на кандидат-кмета - безпартийният строителен предприемач Стоян Димов.
Останалото е познато. Събира се в едно изречение: живот, пълен с работа, посветен на съгражданите. Уравнение, което със сигурност носи много добро. И за Енина.