Макар да казват, че живеем в свободен свят…пълната свобода е относително понятие. Истината е и, че това не важи за всички точки на планетата. Има места, които обикновените хора не могат да посетят. Достъпът до тях е абсолютно забранен за външни лица.

RAF Menwith Hill във Великобритания
Това е един от най-секретните комплекси в Европа. В сградите му със странен дизайн специалисти подсигуряват комуникациите и разузнаването на страни като Великобритания и САЩ. Комплексът е най-голямата електронна мониторингова станция на планетата.

The Bohemian Groove
Простиращият се на площ от 2700 акра кампус се намира в Калифорния. Земята е частна собственост, Предполага се, че принадлежи на арт клуб, наречен „Bohemian Club”. На сбирки там са присъствали американските президенти Ричард Никсън и Хърбърт Хувър. Жени не се допускат. Твърди се, че всяко лято там се провежда двуседмичен лагер, на който се събират най-влиятелните хора в света.

Змийският остров, Бразилия
Той се намира край бреговете на Бразилия. Обитават го 4000 от най-смъртоносните змии на планетата. Отровата им е толкова силна, че може да разтопи човешка плът. Заради огромната опасност бразилското правителство е забранило достъпа до острова.

„Форт Нокс”, САЩ
Този трезор пази златните кюлчета на САЩ, както и куп други национални съкровища. Смята се, че „Форт Нокс” е едно от най-сигурните места на Земята. Пазят го 30 000 войници и цяла флотилия. Вратата му тежи 22 тона и е направена от материал, който не може да бъде взривен.

Трезорът за семена в Свалбард, Норвегия
В най-северната част на Норвегия, на архипелага Шпицберген в Северния ледовит океан, се намира трезор за съхранение на семена от най-различни растения. Предвидено е те да се използват в случай на глобална екокатастрофа. Достъп до помещението имат само няколко души. Дори представители на страните, предоставящи семена, не могат да влизат в трезора.

Тайният архив на Ватикана
Ватиканската библиотека е една от най-големите и най-секретните библиотеки в света. Само най-висши духовници имат достъп до писаните съкровища. В книгите, пазени във Ватикана, има информация за почти всичко – от древни кодове на маите до сведения, които може би доказват съществуването на извънземен живот

„Pine Gap” в Австралия
Мониторинговата станция е разположена в Централна Австралия. Ръководи се от правителството и Централното разузнавателно управление. Това е единственото място на континента, над което не могат дори да прелитат самолети.


Пещерата Ласко във Франция
В пещерата Ласко в Югозападна Франция има праисторически рисунки на животни и геометрични фигури, за които се смята, че датират от над 17 000 години. Влизането в пещерата е забранено от 1963 г. насам. Причината – гъбична инвазия, която заплашва уникалните скални изображения.


Межгорие, Русия
Межгорие е секретен град в планината Урал. Предполага се, че в него се извършват дейности, свързани с ядрената програма на Русия. Два батальона постоянно охраняват мястото.

„Клуб 33” на „Дисни”, САЩ
Това е едни от клубовете с най-висок членски внос в света. Намира се в сърцето на площад „Ню Орлиънс” в „Дисниленд”. Таксата за кандидат-членовете е 40 000 долара. Ако искате да влезете в „Клуб 33”, трябва първо да се запишете в списъка на чакащите. А редът ви ще дойде след най-малко 14 години.


Център за съхранение на данни на „Google”
Компанията „Google” пази базата си данни като някои от най-строго охраняваните обекти на планетата. И това съвсем не е случайно – тя съдържа трилиони документи с данни за всички, които използват интернет.


„Зона 51”, САЩ
Това е името, с което в официални документи на ЦРУ се назовава американска военна база в южната част на щата Невада. Основната й цел е разработката и тестването на експериментални въздушни оръжия. Малкото информация за базата и фактът, че правителството на САЩ признава за съществуването й едва през 2013 г., я правят част от конспиративни теории за НЛО.