32 годишният Костадин Димитров улови Богоявленския кръст в ледените води на Старата река в Казанлък.

Щастието и божията благодат спохожда бащата на две деца в Казанлък за втори път, макар Костадин да скача за кръста вече 17-та година. Късметът си и успехът Костядин посвети на двете си деца.

Общо 38 мъже и младежи скочиха за кръста във водите на казанлъшката река. Най- малкият смелчага бе на 12 години, а най- големият на 48.

"Здраве и късмет за него и хората които обича", пожела на щастливеца кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която му връчи и парична награда.

Костадин е управител е на една от мебелните къщи в Казанлък, семеен.Сред младите казанлъчани отново бе именикът Йордан Йорданов, който участва редовно в ритуала в родния си град, дори и в дългите години, прекарани в чужбина.

Данчо от ученик скача за кръста, тази година му е 20 -та в Богоявленския ритуал: „Пожелавам на всички момчета, които сега са тук след 20 години да са пак тук и да не пропускат. Бъдете живи и здрави!“, каза Данчо преди да се хвърли в реката


Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града. По-късно от храм „Свети Пророк Илия” тръгна Литийното шествие към моста на Старата река, до парк „Тюлбето“, където бе хвърлен Богоявленският кръст за неговото спасяване от смелчаците на Казанлък.

Всички участници получиха от Община Казанлък ризи с народни шевици, безплатни ваучери за посещение в Градска баня №2, календари на Общината и безплатен обяд, осигурен в ресторант „Магнолия“.


Народното поверие за сух студ навръх Йордановден вещае за Казанлък здрава и плодородна година. Храбрите казанлъчани, нагазили в ледените речни води спазиха древния християнски ритуал за освещаване на водата, под съпровода на гайда и тъпан от Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

Благочестивите смелчаци, нагазили в ледените води пожелаха много здраве и късмет и играха леденото мъжко хоро „Със сърце и душа – за България!“.