Стара Загора отново ще е домакин на престижно спортно събитие, свързано с бойни изкуства. Най-добрите майстори на УШУ/Кунг-Фу ще се съберат на 10 и 11 юни в града на липите, където ще се проведе Републиканско първенство по УШУ/КУНГ-ФУ и Отворен турнир по УШУ/КУНГ-ФУ и Туй Шоу. Организатори на проявата са Българската федерация по УШУ, Спортен клуб „Тайдзичюен център на семейство Ян в Стара Загора “, Община Стара Загора и Китайският културен център София. Както вече знаем, сред състезателите по УШУ има и казанлъчани, включително и инж. Силвия Попова, която работи в "Арсенал".

УШУ – Войнско изкуство е термин, обхващащ над 150 стила бойни изкуства от Китай, представляващи заедно цялостна система за физическо и духовно самоусъвършенстване. Същата система е позната и под името Кунг-Фу.

Най-добрите майстори на УШУ/Кунг-Фу ще направят демонстрации на различните стилове.

Участниците в републиканското първенство ще се състезават в различни дисциплини, характерни за УШУ - форми в над 20 направления на спортни и традиционни китайски бойни изкуства. В последните години голям интерес предизвиква и направлението Туй Шоу или „спортни бутащи ръце“, което ще донесе допълнителен адреналин за състезатели и публика.

Паралелно с републиканското първенство, ще се проведе и отворен турнир, в който могат да вземат участие всички практикуващи китайски бойни изкуства от България, независимо дали са част от клубове, които са членове на Българската федерация по УШУ или не. Идеята на този иновативен формат е да събере на едно място всички, които обичат и изповядват философията и смисъла на УШУ/ Кунг-Фу. В тази връзка, Китайският културен център София ще организира съпътстваща програма, която ще разкрие любопитни детайли от китайската култура.

Всички събития ще се проведат на 10 и 11 юни в спортна зала „Иван Вазов“.