Половин Великден е ! Излизайте сити и с пари!

Днес е един от най- големите и наситени с много символи и значение християнски празник- Благовещение. Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя", която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още Благовец или половин Великден. Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

Има куп поверия, свързани с днешния празник, най- разпространеното от които е, да не се излиза без пари и на празен стомах от къщи, за да е сита и добра годината ви. Не бива да ви закуква и кукувица без пари.

Ето и други, интересни поличби, свързани с днешния ден.

Раните днес се смята, че зарастват много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година.


На Благовец не е хубаво да се спи до късно
На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните.

Днес се правят магии и срещу уроки, които държат за цяла година. Прави се възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.
На днешния ден се яде супа от коприва. На трапезата се слага и питка с мед, замесена за първи път от момичетата в дома, която се раздава на съседи и роднини.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила .