Почитаме София, Вяра, Надежда и Любов

5 години навърши храм "Св мъченици София, Вяра, Надежда и Любов" в Казанлък, намиращ се в местността "Армагански път"

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

През втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138), заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържали на изтезанията, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Мощите на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

В Казанлък църквата „Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов” е осветена преди 5 години - на 17 септември 2016 година. Издигната е по инициатива на инж. Станислава Авджиева. Храмът е съобразен с изискванията на православния канон. Идейният проект е на Христо Танев, художник-хералдик. Архитектурният проект е дарение от арх. Ивелин Недялков. Стенописите в храма са дело на художника от града на розите Румен Рачев. За камбаната на Станислава Авджиева помага известната в Стара Загора зъболекарка д-р Диана Бушкалова.

Според народните повели, в Деня на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София на масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден празнуват София, Вяра, Надежда, Любов и хората, носещи производни на тези имена.