Обществената библиотека в Стокхолм, Швеция
Тези, които обичат книгите, трябва да разгледат Стокхолмската обществена библиотека. Тя е построена през 1928 г. по дизайн на шведския архитект Ерик Гунар Асплунд. Сградата е с цилиндрична форма, като дори интериорът е объл. Така, когато се влезе в библиотеката, читателите се оказват обкръжени от три етажа книги, простиращи се на 360 градуса около хората. Белият ѝ таван наподобява небе, осеяно с пухкави облаци. Библиотеката разполага с внушителна централна сграда, в която могат да се намерят книги на всеки скандинавски език.

Библиотеката на Бирмингам, Великобритания
В британския град Бирмингам е най-голямата библиотека в Европа, която съдържа колекция от 1 милион книги. Разполага с повече от 200 обществени компютри, театри, галерия и музикални зали. Построена е на мястото на бившата вече Централна библиотека, която е била изградена през 1870 г. В библиотеката има зала, посветна изцяло на изкуството на Шекспир, съдържаща 43 000 заглавия на негови книги. Сградата е висока 9 етажа и може да приеме до 3 000 посетители. Тя е с прозрачна фасада, увенчана със златна ротонда, в която е разположена именно Шекспировата мемориална зала.

Национална библиотека Хелзинки, Финландия
Националната библиотека на Финландия, по-рано известна като университетска библиотека в Хелзинки, е най-старата и най-голямата научна библиотека в страната. Основната сграда на библиотеката е забележителност на империята от началото на 19 век и е проектирана от известния архитект Кл Енгел (1778-1840 г.). Намира се на площада на Сената и съдържа най-изчерпателната колекция от книги в света, която описва Руската империя. Коринтските колони създават величествено усещане, а фасадите припомнят класическата архитектура на храма.

Национална библиотека Париж, Франция
Националната библиотека на Франция е една от най-старите и големите в света. Основана е от крал Шарл V през 1368 г., по-късно Луи XIV я разширява и през 1692 г. библиотеката е отворена за обществеността. Във фондовете ѝ се съдържат около 40 милиона документа, от тях 12 милиона книги, както и повече от 100 000 ръкописа. Фондът значително нараства по време на Френската революция, когато в него са включени голямо количество книги от национализирани частни колекции. Днес там работят около 2 700 души. Ако рафтовете ѝ се подредят един до друг, ще образуват редица с дължина 395 км.

Португалска кралска стая за четене в библиотеката в Рио де Жанейро
Група португалски имигранти, озовали се далеч от родината, обединили усилия, за да създадат Португалската библиотека през 1837 г., въпреки че самото строителство започнало чак през 1880 г. Зад фасадата от варовик на нео-мануелинската сграда се крият творби на португалски пътешественици като принц Хенри Навигаторът, Вашку да Гама и скулптори на Педро Алвариш Кабрал. Наподобяващата катедрала зала за четене има купол със стъклопис и дървени галерии. Орнаментираните ѝ лавици съхраняват най-голямата колекция от португалската литература извън родината.

Кралската библиотека в Дания
Библиотеката, която се намира в столицата на Дания – Копенхаген, е най-голямата в Северна Европа. Тя е основана през 1648 г. от крал Фредерик III, а за широката общественост е отворена през 1793 г. В библиотеката се съхраняват повече от 35 милиона единици – сред тях над 6 милиона книги и списания, близо 20 милиона гравюри и фотографии, около 8 милиона брошури и други исторически материали. В кралската датска библиотека се пазят копия на всяко едно произведение, публикувано в страната от 17 век насам, както и първата датска книга, издадена през 1482 г.