Патра, Ангкор Ват и Колизеума…Това не са единствените чудеса на древния свят. Мрежа от древни микронезийски плаващи острови, подземен анадолски град, издълбан изцяло във вулканична скала и праисторически финикийски район, състоящ се от монументи от каменни блокове, толкова големи, че все още не е разгадано как са нарязани и преместени… Това са част от непознатите съкровища на древния свят.


Деринкую, Турция

Намира се на 750 км югоизточно от Истанбул в провинция Кападокия. Там се намира най-голямата система от пещери, построена някога от човешка ръка. Това е подземният град на Турция, изграден за защита от мародерства. Впечатляващи са удобствата, които предлага: 600 врати, от които може д9а се влезе в подземния град, 15 000 вентилационни канала, винарски изби, мазета, коридори. Строен е VIII-VII в. пр. н. е и като се има предвид това, е запазен в отлично състояние.

Нан Мадол, Микронезия
Построен е около 1200 г. пр. н. е и представлява плаващ град. Състои се от базалтови островчета, разделени с мрежа от канали. Разположен е в щата Понпей на повече от 3 600 км. източно от Филипините. Нан Мадол е бил жилищен комплекс, уреден за елита. Всяко островче е имало предназначение – на едно се е готвело, на друго са се строили гемии, на трето – са се грижели за болните. Мястото и днес е посещавано от туристи.

Баалбек, Ливан
Разположен е в долината Бекаа, Източен Ливан. Добре запазеният античен обект е изграден преди около 9 000 г. В миналото е привличал много древни народи – финикийци, гърци, римляни. Използван е като религиозен храм в чест на боговете Бакхус, Венера и Юпитер. Най-голям е храмът на Бакхус. Размерите му са по-големи от Партенона в Гърция. Другият храм – на Юпитер е имал 54 колони, от които са запазени само пет. Големината им е впечатляваща и се счита, че това са най-големите колони в света – високи 22 м. и обиколка от 2 м. В основата на храма има трио мегалити. Това са едни от най-големите индивидуални градивни елемента в света. Все още е мистерия как всеки блок е отрязан и преместен там.

Нюгрейндж, Ирландия
Заобленият купол на Нюгрейндж е покрит с трева и прилича на летяща чиния. Построен е преди 5 000 г. по време на неолита и е една от най-важните мегалитни структури в Европа. Прилича на голяма могила, покрита с трева и изградена с редуващи се слоеве земя и камък. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Вътре има камера с дължина 19 м., завършваща с разклонение от три малки камери, смятани за древни гробници. Тайната на тази древна структура е, че показва времето със забележителна точност, защото е съобразена с изгряващото слънце.

Пещерите Елора и Аджанта, Индия
Те са на 30 км североизточно от Аурангабад. Смятат се за върха на индийската скална архитектура. Пещерите са 34, издълбани в камъните на хълмовете Чаранандри между IX-VI в. пр. н. е. Там има запазени картини и скулптури, шедьоври на будисткото изкуство. Храмът Кайлаша е издълбан в една скала. Североизточно от Елора на около 100 км. са пещерите Аджанта – едно от най-големите чудеса на древния свят. Огромните пещери, са издълбани в скалите между VII-III в. пр. н. е., за да приютят будистките храмове, светилища, молитвени зали, домове.

Източник: Thinkstock/Guliver