7 седмици пост, не се препоръчват венчавки

От 27 февруари започват Великденските пости. Те продължават 7 седмици и приключват на Възкресение Христово, което тази година е на 16 април.

Постът е въздържание не само от различни видове храни, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободневието в материалния свят, обясняват православните духовници. Великденският пост се нарича още Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Исус Христос. Постът е най-строг точно в атзи седмица, като на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода, ако здравето позволява. Седмицата, свързана със страданията Хростови,се нарича Страстна, т.е. Седмица на страданията.

По време на Великденските пости рязкото ограничаване на белтъци и мазнини може да е вредно за организма, затова християнската култура повелява плавно преминаване - първо изключва месото, после млечните продукти. Не трябва да се гладува, а да се търси разнообразие в храните. Зърнената и бобовата храна правят баланса на амино-киселинния състав на месото, калций организмът си набавя от сусамово семе, тахан халва. Трябва да се ядат много зеленчуци от цялата гама цветове. През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица), и на Връбница.

Строгият пост не е подходящ за болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Венчавките не са препоръчителни.