14 години навърши параклисът "Света Ана"

Параклисът „Света Ана” в двора на общинската болница в Казанлък „Д-р Христо Стамблски” е единственият храм в Казанлъшка духовна околия, кръстен на майката на Богородица. Света Анна се счита за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Православната църква почита Света Анна на 9 декември – денят на нейното зачатие.

Точно на този ден през 2002 година се ражда идеята за параклис в двора на болничното заведение в Казанлък. Предлага я на съмишленици управителят на общинската болница по това време д-р Христо Христов, който инициира и първата сбирка на Инициативния комитет. Идеята постепенно придобива реални измерения. За благородната кауза работи и настоящият управител на болницата д-р Кети Маналова-Владкова. Автор на идейния проект е Иван Гайдаров, а на архитектурния - арх. Добромир Генов. Началото на градежа на параклиса е поставено на 4 октомври 2003 г. Принос в построяването на параклиса, освен дарителите, има и персоналът на болницата. Параклисът е изографисан безвъзмездно от възпитаничката на Великотърновския университет иконографа Албена Димитрова. Иконите на Исус Христос и Света Богородица са на казанлъшкия художник Христо Генев. Камбаната е дело на Стефан Шишков, а кръстът е изработен и дарен от казанлъшка фирма. През 2005 година тогавашният Старозагорски митрополит Галактион освещава новия храм в съслужие с казанлъшки свещеници.

„Параклисът „Света Ана” е отворен и хората, които искат да го посетят, могат да направят това всеки ден, сутрин и следобед в регламентирано време – каза за zakazanlak.bg управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” - Казанлък, д-р Кети Маналова-Владкова. – Грижим се за него и го поддържаме, защото той е изграден, за да дава духовна опора на нуждаещите се.”

През VI век в Константинопол е построена първата черква, носеща името на Света Анна. Днес много болници и медицински центрове в България носят името на светицата. В Казанлък пък е единственият храм в Старозагорска епархия, който е кръстен на майката на Дева Мария.