„ Зелени“ питанки


Празни, зеещи дупки на мястото на зелени храсти и цветя, изсъхнала трева, повехнало дърво, бурени.
Така изглежда само месеци след като бе родена малката градинак, до мини кръговото кръстовище в района на новостройща се бензиностанция в близост до надлеза на Казанлък.
Теренът е общински, за градинката преди време се погрижиха и я създадоха общински работници.
Само няколко месеци липсата на грижа, безхаберието и нихилизма на хората, както и извършващите се в съседство строителни дейности, превърнаха градинката в това, което се вижда от фотосите.Гледки като тази отдавна не са изключение в Казанлък. Нещо повече, тенденцията е да се превръщат в практика.
Което пък води до редица логични въпроси. Макар не винаги приятни: Още повече, че рушенето и съзиданието винаги са били само човешка работа. И отношение.


1. След като гледки като тази не са изключение, нужно ли е да се прави нещо, за кото после няма сили, ресурс и отношение за грижа по него?

2. Струва ли си да се създават нови зелени площи, при това с общински пари, тоест на всичик, при положение, че няма отношение към това от страна на гражданите?

3. Има ли смисъл да се създават красоти, след като няма механизъм за санкции за тези, които ги рушат? Или поне не сме разбрали.

4. След като от години е видно, че колкото по- модерна е градинката, толкова по- бързо се руши, то всъщност какъв е смисълът да се харчат пари за градски ландшафтни красоти, вместо просто да се поддържа зеленина в свеж вид? Може и да не е толкова пъстро, но със сигурност няма да е неестетично. Или поне не по начина, по който е сега.


Най- малкото е неудобно и жалко за град, получил преди година приза за "Зелен".