Хайде стига! Стреснете се!
След поредния случай на пътно произшествие от тази сутрин, при което възрастен шофьор на 80 години е сред основните участници в катастрофа с младо момиче в Казанлък, и вчерашната смърт на магистрала „Тракия“, при която живота си загубиха двама лекари от Бургас, шофьорът на автомобила на 88 години и неговата 80 годишна съпруга:
Или вчерашните 3-ма други дядовци, които криволичеха неадекватно по различно време в жегата по казанлъшките улици с трошилки на поне 35 години.

След поредицата подобни полицейски справки и случки от последните месеци и най- вероятно последващи, които в жегите ще завалят, е крайно време тези, които пишат законите, и тези, които стриктно ги наблюдават по отношение на спазването им, да побързат и вземат спешни мерки за ограничаването на подобни пътищни сатаклъци.

Казано иначе:
да се променят фундаментални закони, започвайки от този за Движението по пътищата, като се въведе ред, контрол, проверки, санкции, прегледи на всички водачи над определена възраст, на леки и не само леки автомобили. Примерно 50-или 55 години. И това няма да е никак, ама никак дискриминативно!

Да ме прощават всички, здрави, прави, адекватни и прочие, които се чувстват засегнати от подобна теза, но тук някъде, в тези години, по писани и неписани правила на медицината, започваме да даваме фира.
И се нуждаем от повече грижи, повече внимание, време и .. повече контрол. Що се отнася до обществено значими наши действия, каквото е примерно шофирането.
Никой не остава вечно млад, независимо дали си го признава или не или дали го чувства.
Един остарява по-бързо, друг по-бавно.
И в никакъв случай ЕГН-то не е атестат за класата ни като шофьори и нашата адекватност на пътя, реакции, поведение.

Но е наложително да има ред.

Контрол, проверки, ограничения, в името на общата ни безопасност.
Държавните органи, КАТ, Полиция, да започнат проверки и изискват прегледи- физически, психически, контролни, препитващи изпити по отношение на закона за движение по пътищата, през определен период от време на всички водачи над определена възраст. Колко да е тя, ще кажат законотворци и експерти, но не е лошо в такъв случай да погледнат и към Черния бюлетин на Полицията, като се поровят и в предисторията на тези водачи и техните здравни картони. При това спешно.

Иначе:
Който се справи, справи. Продължава да шофира до следващия срок за контрола. Който не, се предприемат нужните мерки: но задължително се отнема книжката за известно време, назначава се или се изпраща, ако е нужно на лечение. Или се препоръчва такова.
И който откаже да спазва това, ще си носи наказателната отговорност. Пълна. Без пощада и снизхождение при наличие на тежки заболявания. Би било жестоко, ако държавата не се е погрижила, но когато е направила нужното, а ти не си се отзовал, или не си го спазил, отговаряш с цялата строгост на закона.
Защото когато шофираш в доказано неадекватно здравословно или друго опасно състояние, си е престъпление.

Не един и два са казанлъшките случаи на шофиращи хора с психични заболявания, на откровени и доказани шизофреници, епилептици и други, все потенциално опасни, както за себе си, така и за останалите на пътя, които си джиткат нощем или денем, без проблем и санкция.
И колкото по-скоро Държавата с нейните механизми и институции стори това, ,колкото по-скоро законотворците ни, част от тях също в тази никак не малка групичка го осъзнаят, толкова повече спестени проблеми на пътя ще има и толкова повече опазени животи.
На фона на демографската картина у нас, която все по- логично, безалтернативно и натрапчиво ще ни среща с пенсионери на возила, това е просто НАЛОЖИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Светът е динамичен, хората са различни, но правилата и безопасността са си БЕЗАЛТЕРНАТИВНИ!

Така че вместо да ослънчасват, търсейки сенки и хладина по пътищата на Родината или в там някъде по жълтите павета занимавайки се с невероятни глупости, тези от които това зависи,
/а те се знаят и се познават/, преди съвсем да ни слънчасано, се стреснат и предприемат нужното оцеляващо и съхраняващо.

Със сигурност в това отношение поне целокупното малко останало тук гражданство ще ги подкрепи.