Откупка на поредното, 5-то издание на романа на академик Антон Дончев „Сказане за времето на Самуила“ дари на казанлъшката общинска библиотека „Искра“ бившият народен представител и настоящ кандидат за общински съветник от групата „Алтернативата на гражданите“ /Експерти за Казанлък/ Иван Дочев.
По негова покана в Казанлък гостува за втори път един от великите творци на нашето време академик Антон Дончев.


За едно от най-вълнуващите четива за съвременните потомци на Самуил, чието първо издание излиза през 1961г., говори литературният критик проф.Валери Стефанов, професор по история на българската литература, директор на издателство „Свети Климент Охридски“.
В контекста на последните събития и интелектуални исторически спорове между български учени и техни колеги от Балканите, се превърна разговора за „за времето на Самуила“. И автор, и критик бяха категорични, че обществото следва да направи разликата между историческия фетиш и истинското духовно наследство и да не предаваедното, в замяна на другото, визирайки спора за мястото на костите на цар Самуил.


Срещата уважи и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която благодари на акад. Дончев за „предадената мъдрост, и възпитанието в родолюбие, което завещава на поколения българи“, с творчеството си един от най- ярките български писатели. Стоянова връчи на акад. Антон Дончев един от символи на Долината на тракийските царе – реплика на главата на последния голям владетел на Одриското царство Севт Трети и отправи покана той отново да гостува в Града на розите