Милкана Батаклиева от Казанлък спечели годишната награда на фондация “Даниела Сеизова- в името на живота“ 2017 година, в категорията „Смело сърце“.
Фондацията, носеща името на отишлата си без време от рак на гърдата спортна журналистка от bTV Даниела Сеизова, вече девет години присъжда награди на смели българи, страдащи от различни тежки заболявания, и самоотвержени лекари.Доскорошната финансистка в една от казанлъшките фирми за електрообзавеждане от години страда от бъбречна недостатъчнос,т вследствие на автоимунно заболяване, което получава още като дете. От 4 години, три пъти в седмицата Милкана е на хемодиализа.
Наградата на младата жена бе присъдена от авторитетно многочленно жури от представители на Националната пациентска организация „Български пациентски форум“ и от представители на фондация „Даниела Сеизова- смело сърце“ заради смелостта си да застане с лицето и името си и да разкаже за своята болест, както и да пребори институциите, за да получи право на скъпоструващото лечение от хепатит С, от който се разболява, вследствие на множество кръвопреливания.
Като хронично болна Милкаан е една от хилядите българи, на които на практика такова им се отказва, заради другите тежки диагнози, превръщайки ги на практика в обречени от здравната ни система хора.


Наградата на Милкана Батаклиева бе връчена лично от председателя на Националния пациентски форум Иван Димитров.. Приветствана бе лично и от кмета на София Йорданка Фъндъкова, уважила събитието. Грамота и статуетка с форма на живителна капка кръв, в специална капсула са материалното изражение за огромната морална подкрепа и възхищение от смелостта и самоотвержеността, упорството и надеждата да докаже правото си на лечение и живот пред българските институции, като с това стане и заразителен и насърчаващ пример и останалите като нея.
Деветгодишинтя Байрям, на който Фондът за лечение на деца в чужбина първо разреши лечение в Германия и ден преди за замине, го спря, също получи „Смело сърце“ от Фондацията на името на Даниела Сеизова.
За Лекар на годината Националният пациентски форум присъди наградата на д-р Станимир Сираков, за иновации в медицината.Битката на Милкана с българските институции, законотворчеството и бюрокрацията е от години, но финалът продължава близо 7 месеца. В резултат на това през юли тази година, след поредица дни болничен престой, изследавиня и протоколи, тя най- накрая получава нужния й Протокол, който да бъде признат от Здравната каса, за да й бъде предписано и отпуснато безплатно единственото и изключително скъпо лекарстов за лечение на хепатит С Zepatier.
Една опаковка от това лекарство, с 28 таблетки, които се изпиват за 28 дни, е на цена от 22 хиляди 215 лева и 66 стотинки. Пълният курс на лечение от Хепатит С с този медикамент е 3 месеца.
Заради хроничното си бъбречно заболяване, за българските институции Милкана е в графата „обречени“, за които не бива да се харчат тези пари.
Именно този жесток и откровен геноцид срещу хората, още повече й дава кураж да търси правата си.
С упоритостта си казанлъчанката дава пример на стотици други „обречени“, според системата ни на здравеопазване пациенит да не се отказват и да ътрсят правата си като граждани, още повече ако имат заболявания, придобити вследствие на лечение от други заболявания.
Хепатит С е коварен, може да го носиш цял живот и да не знаеш до един момент, в който се преобръща животът ти, казав Милкана. Нейният го откриват едва когато стига до хемодиализа.В резултат на проведения тримесечен курс на лечение със Zepatier към момента тестовете за Хепатит С на Милкана са отрицателни. Надеждата й е, че лошото в тази посака вече е зад гърба й.
Тежките хемодиализи обаче дават своето негативон отражение и от ден на ден за Милакан става все по-трудно да ходи на работа. От скоро съвсем престанала.
Остава й другата надежда на родената под знака на Близнаци упорита 39 годишна жена: да се намери по- бързо и подходящ донор за трансплантация на бъбреци, като единствена алтернатива за лечението й. От няколко години финанситката е вклйючена и в Националната листа на чакащите. И посреща с надежда всеки ден.Дотогава ежедневно ще се буди с убеждението, че да вдъхваш кураж на други като теб, за смелост и желание за живот, е много повече от кауза, която може да те държи, докато дочакаш своята бяла лястовица.
И Милкана нито за миг не подлага това на съмнение.
Тя знае, че Ще!