Математически турнири и състезания в Сеул и Сингапур са следващите големи цели за младите казанлъшки математици през тази година, възпитаници на ППМГ „Никола Обрешков, които преди дни спечелиха 2 сребърни и един бронзов медал от азиатската математическа олимпиада TIMO.
Това съобщи преподавателят по математика в училището Евгени Георгиев, който пътува с тримата математици в Хонконг –Тайланд.


Сребърни медали от престижното световно математическо състезание, в което участваха 1500 математици от 12 страни, спечилиха Александър Проданов от 8 а клас, и Даниел Бояджиев от 6-ти клас. С бронз от Тайланд се завърна деветокласникът Стелиян Иванов.
Тежестта на спечелените медали е още по-голяма, на фона на 16 часовото пътуване, голямата часова разлика и практическата липса за настройване към нея, еднодневните подготвителни математически тестове на терен и сложността на решаваните задачи.

Трите момчета бяха част от 48 членният български отбор от млади математически надежди от 1-ви до 12 клас, които представиха страната ни и единствените участници от Европа в математическата надпревара на младите "азиатски тигри", в природо -математическите науки, съобщи Евгени Георгиев. Александър Проданов и Стелиян Иванов са били и единствени българи в своите възрастови групи.

Постиженията на казанлъшките момчета са много повече от реалното измерение на спечелените от тях медали и поради факта, че решаваните от тях 30 задача за 120 минути, дадени на олимпиадата, са били с нива над материала,изучаван в съответната възрастова група в българското образование. Условията на поставените задачи са били само на английски за участниците след 6-ти клас, и на английски и български за тези до 6-ти.За участието си в това тежко състезание момчетата са се подготвяли по –малко от година
Средно по 4 минути на задача е имал всеки един млад математик, за да се справи с пълния набор от 5 различни раздела на математиката задачи.

На среща с журналисти тримата медалисти от казанлъшката математическа гимназия разказаха впечатленията си от първото за тях участие в математическо международно състезание, извън страната.
Общо 6-тима ученици от казанлъшката гимназия са получии право за участие в Тайландската олимпида, в която участват най- силните отбори от азитските страни- Китай, Индия, Индонезия, Иран и други. Липса на достатъчно средства за поемането на разноскиет по участието, е принсудило ръководствоот на училището да изпрати там само половината и тези, с най- много опит.

Можем да участваме на много други места, учениците ни имат потенциал, но скъпото финансиране на тези участия за нас е проблем, сподели директорът на ППМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов. Половината от сумите нужни за подобно участие в световен математически форум са за такси, другата- за самолетни билети.
Освен със средства на гимназията Тайландското участие, донесло и медали от казанлъшките математици, е нот Община Казанлък, Ротари клуб-Казанлък, Училищното Настоятелство на Математическата гимназия.

Всеки от тримата участници до момента има в актива си медали от национални състезания и международни финали, провеждани дистанционно у нас. Участието им в TIMO за Александър ,Стелиян и Даниел е първото им международно състезание, в което участват извън страната.

Веднага след завръщането си от тайландската столица те са получили покани за участия в други два сериозни световни математически турнири, провеждани в Азия- в Сеул и Сингапур това лято.
Ако успеем да осигурим нужното финансиране, участваме, заявиха от управата на казанлъшката математическа гимназия. Подготовката на самите математици за това започна.
Отвъд математиката и трите момчета имат разностранни интереси и една обща любов: историята.