С рекорд дори в смъртта си -Стивън Хокинг

Световноизвевстният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в град Оксфорд, Великобритания в семейството на лекари. Баща му Франк се занимавал с научно-изследователска дейност, а майка му е секретар на болницата, в която работят заедно с Франк. Стив израства заедно с две сестри и осиновен брат. След като завършва гимназия, Стовън постъпва в Оксфордския университет и през 1962 година получава бакалавърска степен. През 1966 година той става един от най-младите доктори по приложна математика и теоретична физика. По същото време докато учи магистратира в Кеймбридж той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС).

В ранните си детски години Стивън е бил здраво дете, но в младежките му години е открито ужасното заболяване. Диагнозата звучи като присъда. Симптомите на болестта се развиват изключително бързо. В резултат той остава напълно парализиран. Лекарите му предрекли едва няколко години живот. Въпреки това на всички снимки ученият е винаги широко усмихнат. Интелектуалното му развитие, обаче, далеч надхвърля ограниченията на болното му тяло. Той продължава да се учи, чете непрекъснато, посещава научни семинари. Главните интереси на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално.

По-късно той показва, че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни. През 1985 година Хокинг претърпява неизбежна операция на гърлото и оттогава не може да говори. Въпреки това продължава активно да общува с околните с помощта на специална машина, разработена за него от неговите приятели инженери от университета в Кеймбридж. Известно време той може да движи показалеца на дясната си ръка. С течението на времето тази способност изчезна. Подвижен остава само един мускул на бузата му, с който той успява да управлява компютър, помагащ му да комуникира с хората.


През 1965 г. с помощта на бастун стига до олтара и се жени за Джейн Уайлд, писателка и учителка, с която се срещат по време на парти. Не изминават цели три години оттогава и Хокинг вече не може да стане от инвалидната количка. А през това време се появява и първото му дете - синът му Робърт. През 1970 г. се ражда дъщеря му Люси. През 1979 се ражда Тимъти. Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и постижения. Оганичен физически, той успява да води пълноценен и изпълнен с работа живот. През 1995 г. Хокинг се развежда с Джейн и се жени за Илейн Мейсън, една от сестрите, която се грижат за него. През 2006 двамата се развеждат и Хокинг възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си.


През 2007 година той извършва истинска подвиг – съгласява се да прекара известно време в специален апарат с нулева гравитация. Той дори бил включен в планове за полет в космоса, подкрепени от милиардера Ричард Брансън.

Виж ТУК:


Стивън Хокинг е автор на няколко документални филми за Вселената. През 2015 година излезе филмът „Теория на всичко“, разказващ за живота на забележителния учен. В образа му влиза младият актьор Еди Редмейн, който получава „Оскар“ за ролята. Книгата „Теорията на всичко“ е сборник от лекции на Стивън Хокинг, за издаването на който авторът не е давал разрешението си.
Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената. Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за Големия взрив“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“. Заради многото си появявания в анимационния сериал „Семейство Симпсън“ много хора смятат, че той е само анимационен герой.

Хокинг е съавтор на специализираните трудове: „Едромащабната структура на време-пространството“, „Природата на пространството и времето“, „Голямото, малкото и човешките представи“. Написал е научнопопулярните книги: „Кратка история на времето“, „Черни дупки, бебета вселени и други есета“, „Вселената в орехова черупка“, „На раменете на гигантите. Най-значимите текстове в историята на науката“, „По-кратка история на времето“, „Великият дизайн“. Хокинг е най-дълго живелият човек със заболяването АЛС. Стивън Хокинг ни напусна днес. Той почина в дома си в Кеймбридж, заобиколен от близките си.
В професионалния живот на един от най- известните физици на Времето имаше и казанлъшка връзка- астрофизикът и възпитаник на ППМГ "Никола Обрешков" - Павлин Савов. по време на своето следване в САЩ, Павлин бе включен в група за физични експерименти, свързани с Черните дупки на Вселената заедно с великия физик.

По повод кончината на своя учител,, в личния си профил във Фейсбук астрофизикът д-р Павлин Савов написа следното:

“Remember to look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see and about what makes the universe exist. Be curious. And however difficult life may seem, there is always something you can do, and succeed at. It matters that you don’t just give up.” -Stephen Hawking
RIP

Източник: БЛИЦ