"Пантеон на българското Възраждане" вече и в Казанлък

Нетрадиционна изложба- кауза, под името "Пантеон на Българското Възраждане", е подредена във фоайето на Музея на розата в Казанлък. Експозицията, включва 12 постера със снимки, ценни артефакти и оригинални документи на български будители и патриоти, просветни и църковни дейци, революционери и търговци,. останали встрани от масовото обществено знание.
Посветена е на 150 годишнина на БАН и е подготвена от Научния архив на Академията. Казанлък е първият град, след София, в който експозицията гостува.


Поканата за това е отправена от координатора на Регионалния академичен център към БАН в Казанлък инж. Владимир Чучумишев, с домакинството на Музей на розата.
Изложбата е изготвена от фотографии и документи от частните колекции на двама съвременни български будители- художникът и възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия Александър Алексиев и инж. Георги Мъндев, които близо 4 десетилетия събират из различни краища на страната и Европа „захвърлената“ част от българската история по време на Възраждането, до края на 19-ти век.Сред намерилите място в 12-те постера със снимки и документи на български родолюбци и патриоти, е и тази на свещеника от град Елена, благословил Ботевата чета при слизането й на Козлодуйския бряг Сава Катрафилов, чийто внук – съименик е първият киномеханик в Казанлък и прекара целия си съзнателен живот в града на розите. Сава Катрафилов- внук си отиде от живота преди близо 2 години.Банкерът на Хъшовете от Браила и Букурещ и дарител на първите стихосбирки на Христо Ботев и Стефан Стамболов – Димитър Горов също е сред героите, включени в изложбата.
Предвестникът на Априлското въстание Брайко Енев и печатът на БРЦК са също герои от изложбата.
По време на откриването й, двамата колекционери показаха малка част от своите възрожденски материали и разказаха интересните истории на героите от тях.„Искаме да палим искрата и да пазим живи корените на българщината“, е мотивът, отив, споделен от двамата колекционери за апостолската им работа по събирането и опазването на непознатата част от българската история.

Като специален реверанс към Казанлък определи гостуването на уникалната експозиция координаторът на РАЦ –Казанлък Владимир Чучумишев.
Изложбата и разказите за героите в нея събуди интереса и на ученици от две казанлъшки гимназии- Математическаат и ПГ „Иван Хаджиенов“.

„Пантеон на българското Възраждане“ ще гостува до средата на април в Музея на розата и всеки може да я посети безплатно.