Отворено писмо до министър - председателя на Република Бйългария Бойко Борисов изпратиха десетки неправителствени организации от България и чужбина, сред които и казанлъшката Animal Hope Bulgaria- Казанлък. В писмоот, което се превърна и в мащабна интернет гражданска петиция, те поискаха незабавното освобождаване от длъжност на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и спиране на избиването на здрави, неконтактни животни. Граждани и НПО-та настояват също и за създаване на специализирана структура за хуманно отношение към животните,в която да има представители на организациите за защита на животните.

Отвореното писмо и искането на защитните на животните са продиктувани от последните действия на службите в избиването на животните в странджанските села, заради заболяването по животните африканска чума.

Писмото продължава да събира подкрепа във Фейсбук. Ето и пълният текст, изразяващ позицията на организациите и исканията, които ще бъдат официално представени пред властта след часове.

ДО
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО
Искане за незабавно освобождаване от длъжност на д-р Дамян Илиев - Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Уважаеми г-н Борисов,
В последните дни в страната възникна огромно напрежение, породено от скандалните действия и изявления на д-р Дамян Илиев - Изпълнителен директор на БАБХ, по повод избиването на множество животни в Странджа.
Ненавременната и непрофесионална работа на ръководената от д-р Илиев агенция, липсата на достоверна информация; пренебрежителното, а на моменти дори - нагло отношение към хора; нехуманното умъртвяването на животни по жесток начин, в разрез със законовите изисквания не за пръв път създават кризисни ситуации, придружени от медийни скандали, които закономерно доведоха до пълен срив на общественото доверие в дейността на Агенцията. Това, от своя страна, създаде риск за хората и животните не само в засегнатите региони в Странджа, а в цялата страна.


Искаме да Ви припомним:
- Убиването в края на 2016 г. на 4 коня и 2 кучета, под предтекст, че нямали документи. В този случай имаше явно нарушение на закона и превишаване на правомощия. Това предизвика протести и искане за оставка на Дамян Илиев още тогава.
- Убиването на над 100 птици, включително от защитени видове, иззети след показна акция от Софийския зоопарк, където бяха настанени под карантина. Предтекст – липса на транспортни документи. Действията бяха извършени в нарушение не само на закона, а и въпреки съдебно разпореждане. Оправданието беше „положителни проби за птичи грип“, каквито в последствие се оказа, че няма.


- Липсата на контрол в животновъдни обекти:
= При случаят с лъвчетата от Разград и осакатения лъв, от агенцията дори заявиха, че те не контролират хуманното отношение и здравеопазването на животните (подписано от д-р Илиев);
= Случаят с конете, умиращи в Осоговската планина, където отново лъсна несвършената от БАБХ работа;
Списъкът може да бъде продължен и с други случаи.


В настоящата ситуация:
- Изпълнителният директор на БАБХ издава заповеди за избиване на ВСИЧКИ животни в населени места, където дори няма категорично потвърдени положителни проби. Забележете – не стадата, в които е установена зараза, а всички животни в населеното място. При ясно разписани текстове в европейска директива и национални актове, че се унищожават само заразените животни и доказано контактните, а останалите се поставят под карантина.
- Някои заповеди на д-р Илиев, са издадени, преди наличието на заболяването да бъде потвърдено от референтна лаборатория. Все още (месец след първите проби) не е ясно, дали положителните проби не се дължат нелегално вкарани от Турция ваксинирани животни или ваксини, а не на заболяване.
- При наличие на това силно заразно и смъртоносно заболяване, никой не дава обяснение, как само една овца е починала от чума (всички останали около 4000 животни са починали вследствие на евтаназия). Липсата на официално публикувана, обективна информация, доведе до бум на фалшиви новини и спекулации, създаваши евроскептицизъм.


- Начинът на избиване на животните – без да са упоени предварително, много от тях – агонизиращи минути след инжектирането, изпитвайки ужас, липса на въздух и болка, е категорично в разрез и с родното, и с европейското законодателство.


- Хаосът в документите, публикациите и изказванията, доведе до абсурни ситуации от типа „Тука има, тука нема“ – в стадото на баба Дора на 19.07. сутринта (според изявление на министър Порожанов по BTV) имаше положителна проба, а след няколко часа, очи в очи с жената, министърът каза, че положителна проба в стадото няма.(Въпреки това, животните и от това стадо бяха избити.) В друг случай, заснет от граждани, се оказа, че две овце с положителни проби от преди месец, са живи и в перфектно здраве.

Не напоследно място, искаме да отбележим, че до настоящата ситуация можеше и да не се стигне, ако поверената на д-р Илиев агенция изпълняваше съвестно контролните си функции, включващи контрол и превантивни мерки – така, както се изисква от законодателството – стриктно и без импровизации.
Всички факти, посочени от нас, могат да бъдат потвърдени чрез конкретни документи и видеоматериали.
В контекста на казаното по- горе и нарастващото недоверие, ние сме изненадани, че Дамян Илиев все още е начело на БАБХ. Тъй като Вие сте човекът, назначил го на този пост, се обръщаме към Вас, като настояваме за:


1. НЕЗАБАВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ПОСТА на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, основно и главно отговорен за създалата се ситуация и недоверие към БАБХ. Това ще прогони и съмненията за зависимости между Вас и горепосочения, витаещи в публичното пространство.


2. Създаване на специализирана структура за хуманно отношение към животните, с участие на представители на организациите за защита на животните, която да има координиращи и контролни функции по отношение на структурите на Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Министерство на околната среда и МВР.


3. Незабавно прекратяване на избиването на здрави, неконтактни животни. Поставяне им под карантина. Публикуване на пълна информация, позволяваща проследяването на всяка положителна проба от и до конкретни животни и животновъдни обекти.


4. Извършване на пълен геномен анализ, съгласно препоръките на експертите от ЦОРХВ.


Подписали:
Анимъл хоуп България - Бургас
Българска федерация за защита на животните “Всички сме равни” - София
Дружество за защита на животните – Варна
Национална Фондация за защита на животните-България
НПО Анимал Хоуп Варна
НПО „Защита на животните в Лудогорието" – Разград
НПО Приятели на животните ВТ
НОСБ Национална организация на скаутите в България
Сдружение " Верен приятел- България"
Сдружение "Грийнуей" - гр. Габрово
Сдружение „Енимъл хелп“ - Враца
Сдружение за защита правата на животните - Русе
Сдружение „Зелен фар“ – Приморско
Сдружение „Зоодоброволци“ - Хасково
Сдружение „Помощ за животните – ДАРА“
Сдружение „Приятели на животните“ - София
Сдружение „На Ти с Природата“
Сдружение „Обич за обич“ – Добрич
Сдружение „Приятели на котката“
Сдружение "Спаси Пирин"
СНЦ "Асоциация на парковете в България"
СНЦ "Гласът на животните"
СНЦ Граждански Контрол Защита на Животните - Пловдив
СНЦ „Грижа и подслон за всеки“ – Русе
СНЦ Европейски граждански ресурсен център
СНЦ “ Енимъл Хелп - Плевен”
СНЦ "Заедно за животните - България" – Стара Загора
СНЦ КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията)
СНЦ Международен Алианц за развитие
СНЦ "Милосърдни сърца 2015"
СНЦ Летс Адопт БГ
СНЦ Пет систърс
СНЦ „Право на живот по закон“ – Варна
СНЦ „Респект към животните“
СНЦ „Сърце за животните“ – Бургас
СНЦ Щастие за четири лапички, гр.Варна
СНЦОП “ В помощ на животните в Мездра”
Фондация Айкет Рескю, гр Пловдив
Фондация Анимал Уелфеър България
Фондация”Дана”, София
Фондация "Дивите Животни"
Фондация „Добрите феи“
Фондация "Добро сърце"
Фондация за защита на животните „Шарко“
Фондация „За животните с любов“ – Стара Загора
Фондация "Кадифени сърца"- гр. Горна Оряховица
Фондация "Надежда за безпризорните" – Варна
Фондация ФАЙЕРСАЙН ФОНДЕЙШЪН
Фондация „Четири лапи“
Фейсбук група „Заедно срещу насилието над животните“
Animal Hope Bulgaria - Казанлък
RespekTiere Leben – Германия
Muffin and friends e.v. – Германия
Streunerhilfe Bulgarien – Германия
Verband Vereinte Hilfe für Tiere in Not, Deutschland


и много граждани, чиято позиция и имена можете да видите на адрес: https://www.facebook.com/notes/%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/1725100147596894/