Историци искат подкрепа от Синода за възстановяване  името на връх "Свети Никола"

Историци от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", сред които е и казанлъчанинът, проподаващ там- професор Петко Петков търсят съдействие от Негово Светейшество Патриарх Неофит и на целия Синод за възстановяване на историческото име на връх „Св. Никола“.

За това съобщава на сайта си областният ежедневник на старопрестолния град вестник "Борба".

Историците са изпратили писмо до Светия синод, с което молят за съдействие и за подкрепа на това свое предложение, което те вече са депозирали и пред президента на България.

Инициативата за това поде още миналата година преподавателят в Историческия факултет на ВТУ проф. Петко Ст. Петков, който издаде книгата си „Книга за върховете „Св. Никола“ и „Шипка“. Книгата, съпроводена и с голяма дискусия миналата година бе представена най- напред в Казанлък.

„Като се присъединяват към многобройните радетели за връщане на исторически утвърденото име на върха „Св. Никола“, членовете на Факултетския съвет на Историческия факултет на ВТУ се обръщат към Вас, Ваше Светейшество, и към високопоставените митрополити – членове на Светия синод, с молба да изразите положително становище и да подкрепите предложението за възстановяване на историческото име на връх „Св. Никола“ пред президента на България, който има правомощия според конституцията да вземе съответното решение. Вашето застъпничество пред държавния глава ще има огромно значение за успеха на това благородно и справедливо начинание“, се казва в писмото на историците.

Те припомнят още, че проф. Петко Ст. Петков е подарил екземпляри от монографията си на Негово Светейшество патриарх Неофит, на синодалната библиотека и на архиереите на двете прилежащи до светия връх епархии – Техни Високи Преосвещенства митрополитите Григорий и Киприан.

Книгата осветлява по неоспорим и с исторически документи и факти един дълго тлеещ спор - как е коректно да се нарича едно от най- светите места за българите- връх Шипка или връх Свети Никола.