Арсеналец и професор по физика са новите почетни на Казанлък

На 1 юни от 11.00 часа в Исторически музей „Искра” ще се проведе тържествената сесия на Общинския съвет, по време на която ще се състои официалната церемония по награждаване на тазгодишните почетни граждани на Казанлък. Това са хореографът на арсеналския ансамбъл Христо Стоянов и физикът проф. Теньо Попминчев. Предложенията за тях бяха утвърдени днес на заседанието на Общински съвет - Казанлък. Така, с решение на местния парламент от 28 май 2018 г. арсеналецът Христо Стоянов и професорът по физика Теньо Попминчев са удостоени със званието "Почетен гражданин на Казанлък".


Дългогодишният художествен ръководител и хореограф на Ансамбъла за народни танци и песни „Арсенал“ Христо Стоянов Карастойнов завършва Държавното хореографско училище в София. От 1972 до 1975 година е студент в Института за музикални и хореографски кадри, специалност „Български танци – хореограф” в столицата. След него задочно завършва и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специализирайки режисура, хореография и педагогика. През 1986-а една година е на специализация в Москва в Държавния академичен ансамбъл „Игор Мойсеев”.

През 1975 година поема ансамбъл „Арсенал” като негов главен художествен ръководител и хореограф. И до днес – цели 43 години. В творческата си биография има над 50 танцови произведения, които представляват пет пълнокръвни концертни танцови програми. С хореографията на Христо Стоянов ансамбъл „Арсенал” завладява родните и световните сцени. Всяка година съставът изнася над 120 концерта в редица страни от Европа, в Русия, САЩ, Индия, Египет, Япония, Корея, Китай и други.

Почти няма българска награда в областта на изкуството и културата, на която казанлъшкият хореограф да не е носител, сред които особено ценни са Златен орден за популяризиране и утвърждаване на фолклорното танцово изкуство и орден „Кирил и Методий - I степен". На него са поверявани сценариите за Празника на розата и конкурса „Царица Роза” в Казанлък и организацията на Международния фолклорен фестивал „Българска роза”.

През 1988 година представителен състав от ансамбъл „Арсенал” и избраната Царица Роза са поканени на Празника на розата във Фукуяма. Така започва една традиция, която продължава без прекъсване вече 20 години. Японците дори делегират права на казанлъшкия фолклорист Христо Стоянов да прави сценария на техния конкурс „Царица Роза”.

През 2000 година ръководството на компанията „Глобъл Арена” харесва това, което българите правят във Фукуяма. През 2001 година те организират в град Мунаката първият Български фестивал с участието на Ансамбъла за народни танци и песни „Арсенал. От 2010 година форумът се превръща в Световен български фестивал – град Мунаката.
Казанлъчанинът многократно е награждаван от кметствата на Фукуяма и Фукуока, а през 2003 година е основана Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония”, на която той е главен организационен директор.

През 2013 година Министърът на външните работи на Страната на изгряващото слънце награждава Стоянов с грамота заради заслугите му за насърчаване на разбирателството между двете страни и за развитие на приятелството между двата народа. А през 2017-а императорът на Япония удостоява казанлъшкия фолклорист с високото отличие Орден на изгряващото слънце - Сребърни лъчи.


Казанлъчанинът професор Теньо Веселинов Попминчев е обявен за учен на бъдещето. Физикът постигна пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер и бе избран сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ. Подборът е направен от нобелови лауреати и от новоприети членове на академията. "Аз съм гражданин на света. Ние учените сме граждани на планетата, дори на Вселената. Науката винаги е била притежание на човечеството, а не на отделни институции или държави", коментира проф. Попминчев.

Според него, ученият не става такъв в библиотеките или институциите, а когато се учи от най-добрите. Първата му голяма школа е при преподавателя по физика Теодосий Теодосиев. Заради жаждата си за знания Теньо заминава за Америка, където през 2009-та година той и екипът му стигат до революционен пробив в науката. Създават рентгенов лазер с размер на швейцарско ножче.

Проф. Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, са създатели на първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на нов метод в нелинейната оптика. Тяхното революционно откритие, направено в лаборатория в САЩ, намира вече приложения във фундаменталната наука и индустрията, нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на болести и т.н.

През 2016 година проф. Теньо Попминчев става носител на наградата „Питагор” за значим принос на български учен, работещ в чужбина. Определен е и от списание Science News сред десетте най-перспективни млади учени в света.

Казанлъшкото признание за хореографа Христо Стоянов и проф. Теньо Попминчев идва тази година, когато градът бележи 115-ия си празник на розата.