Здравни правила отпреди 85 години важат и днес

Една много любопитна публикация във Фейсбук страницата „Стара София” набира скорост в интернет пространството и за по-малко от денонощие има няколко хиляди прочитания. Озаглавена е „Предпазване от инфлуенца”. Администраторите на страницата уточниха за zakazanlak.bg, че публикацията е в Столичен общински вестник от 1935 година. Макар и 85 години по-късно, предпазните мерки, които препоръчват здравните власти от 30-те години на миналия век, много приличат на сегашните по време на обявената пандемия от новия вирус.

И така, през 1935 година Главна дирекция на народно здраве у нас препоръчва да се избягват лица, които кихат и кашлят, да не се позволява на събеседника ви да киха, кашля или говори срещу вас, за да не ви зарази с пръските си, да се избягват навалиците, както в града, така и на село, да се избягват посещенията в кафенета, кръчми, театри, кина, трамваи, пазари и други публични места, където се събират много и всякакви хора. Препоръчва се ходенето пеша на работа, излагането на слънчева светлина и проветряване на помещенията. И най-важното – да се мият със сапун и топла вода ръцете преди всяко ядене.

Над 100 са коментарите под публикацията и както се очаква, те са разнопосочни и противоречиви. В зависимост от гледната точка на коментиращите и от позицията на съвременния свят. Но истината е една, има общовалидни правила, които при всички случаи важат и днес и вероятно ще важат винаги, докато свят светува – висока лична хигиена и отговорност към своето здраве и към здравето на всички около теб.