При изключителен интерес премина в Казанлък представянето на книгата на професор Петко Петков за именуването на върха, на който се издига Паметникът на свободата. Книгата е издание на „ Български бетселър“ с категоричното заглавие. „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“. Книгата е първото и единствено досега монографично изследване за имената на върховете на националната слава и величие Шипка и „Св. Никола“.

Тя представлява на практика историческо изследване, което уточнява и анализира промените в наименованието на по-високия връх – от „Свети Никола“ през „Столетов връх“ до Шипка, каквото е и името на съседния по-нисък връх.

Книгата проследява историята по вземането на решение за изграждането на храм-паметник за Освобождението, взето от Учредителното събрание в Търново през 1879 г., според което той трябва да се постави на връх „Св. Никола“. Мотивът : не защото там са се разиграли по-важни събития през 1877 г., а защото е по-високият връх и така паметникът ще се вижда и от двете страни на Балкана.


В изданието за първи път се публикуват оригиналните архивни документи за двете преименувания на връх „Св. Никола“ през 1951 година на „Столетов връх“ и през 1977 година на втори връх Шипка. По думите на автора, това става с решение на ръководството на БСП и държавата, набързо и без обществено обсъждане, без мотиви и аргументи, без да се вземе мнението на историческата общност.

Книгата е богато илюстрирана с географски карти, документиращи тезата на автора, представена е и историята на различни граждански организации и родолюбци чрез поредица от инициативи и подписки да убедят Президентството по отношение на възстановяването на старото и утвърдено име на връх „Св. Никола“, в името на историческата истина и националната памет. Не на последно място е и тезата на професор Петков, че това ще допринесе за развитието на културния туризъм.

Очакванията са, че четивото ще е любопитно както за ученици, студенти, така и за чужди изследователи, интересуващи се от проблематиката.
По време на представянето се чуха и тези, според които хората вече са свикнали да именуват върха с Паметника на свободата – Шипка и подобно усилие е безсмислено.

Казанлък е четвъртият град, след Велико Търново, Габрово и Стара Загора, в който бе представена „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“.
С изданието вече разполага и президентът на Република България Румен Радев.

Авторът професор Петков изрази надежда, че представените тези, мотиви идокументи вкнигата ще помогнат на държавния глава да вземе правилното решение.
Активността на местните общности и местните институции също могат да допринесе в тази посока.
Авторът е категоричен, че в случая „не става въпрос за политика, а за действително наболял общественозначим въпрос.“
Проф. Петко Ст. Петков е казанлъчанин. Известен учен, преподавател във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“.
Представянето на книгата бе уважено от негови съученици от Казанлък и преподаватели от средното училище.
Организатори на представянето в Казанлък бяха НПМ "Шипка- Бузлуджа" и ИМ "Искра".
И двете институции се ръководят от бивши студенти на проф. Петков.