Уникално издание на 106 години на френското списание „Илюстрасион” влезе във фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Това е поредното дарение на града от родоюбиви казанлъчани, живеещи във Франция – Петя Големанова и Спас Димитров. Дарението представлява пълното течение на списанието за първите шест месеца на 1913 година - от 4 януари до 26 юни. Събрани в изискана подвързия, перфектно запазените списания впечатляват с изключително качество на печата и снимките. Цели броеве са отделени на България и на участието й в Балканската война. Тук се намира и броят от 15 март 1913 година. Противно на политиката да ползва само своите фоторепортери, „Илюстрасион“ помества на първа страница снимката „Блокирани в снега“ на казанлъчанина Генчо Стайнов. Това е първата българска фотография, публикувана в европейско издание. Направена е преди 106 години в околностите на Одрин, дни преди превземането на крепостта от българските войски.

Генчо Стайнов е бил командир на рота в 30-и пехотен Шейновски полк и прави снимки от Одринския фронт. Изпраща няколко от тях до парижкото издание "L`ILLUSTRATION", които редакторите преценяват като много интересни и оригинални и без колебание ги публикуват. Всъщност, в изданието има още снимки от околностите на Одрин по време на обсадата на крепостта, направени от младия български офицер. През 1964 г. част от писмата му са издадени от Държавно военно издателство в книга със заглавие "Писма от Одрин" с илюстрации от негови снимки, а през 2009 година тя е преиздадена.

В 6-месечното течение на „Илюстрасион“, още във втория му брой от 11 януари 1913 година, е поместена снимка на цар Фердинанд на Кавала. В следващите броеве са публикувани снимки на български войници от военни кореспонденти на списанието, както и избрани фотографии на казанлъчанина Генчо Стайнов. Така това списание се оказва дълбоко свързано с България и Казанлък и неговото естествено място е в архивите на града.

Много любопитна е историята на откриването на уникалното издание във Франция. Петя Големанова и Спас Димитров, които от години живеят там, никога не са прекъсвали връзката с Родината, напротив – и двамат колекционират автентични снимки, свързани с българската история, фотоапарати и други интересни предмети. Петя е една от най-ревностните изследователи на родовата памет и с изключителна упоритост издирва архивни документи и сведения за загинали във войните през миналия век родственици. Обича да посещава специализирани магазини, в които се предлагат ретро вещи. Така, съвсем случайно попада на подвързаното и много добре запазено течение на „Илюстрасион”. Не вярва на късмета си – 106-годишното списание е пред очите й, със снимки от български фотограф, със снимки на български войници и офицери! Веднага го купува и сама го доставя в Казанлък, въпреки че достолепното книжно издание е обемисто и тежко. Всъщност, през 2017 година оригиналът на броя на „Илюстрасион” от 15 март 1913 година със снимката на Генчо Стайнов на първа страница е открит след дълго издирване от Петя и Спас и първо той пристига в Казанлък. Днес колекцията е пълна с течението на списанието, което съдържа много повече информация за събитията, свързани с България, отпреди 106 години.

Това е поредното дарение, което правят семейство Петя Големанова и Спас Димитров. Двамата даряват дървена камера с плаки от 1880 година, която е първата по рода си във фонда на фотомузея в Казанлък. От живописното градче Санари сюр мер, където живеят, идват и два експоната от най-известната и революционна марка в историята на фотографията - немската Leica, както и още 12 фотапарата от най-популярните марки. Те откриват още ценни фотографски апарати - стереоскопичен визьор, произведен между 1900 и 1912 година, и още една камера, които също даряват на музея в Казанлък.

На снимката: 1. Директорът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства инж. Стефан Папукчиев с новата придобивка – 6-месечното течение от 1913 година на "L`ILLUSTRATION"

2. Част от даренията, направени от Петя Големанова и Спас Димитров