Паметникът на Бузлуджа е сред полуфиналистите в класацията на европейската организация за културно наследство Europa Nostra /Европа Ностра/, като един от 7-те най- застрашени от разрушаване паметници, обект на националното културно наследство.
Това обяви в Стара Загора арх. Дора Иванова- автор на проекта „ Бузлуджа-монумент на Времето“ и създател на фондация „Проект Бузлуджа“, с цел консервация и съхраняването на паметника с оригинална архитектура и олицетворяващ в миналото един от големите символи на социализма.
Новината за класирането на паметника на Бузлуджа е обявена вчера в Люксембург и Хага.

Попадането в полезрението на тази европейска институция на паметника, известне сред поколенията българи и като Чинията, дава още един шанс и е своеобразна респектираща препоръка по отношение на бъдещото осигуряване на финансиране за консервация и съхраняване на паметника, който според арх. Иванова е „национално културно-историческо наследство, признато с включванеот му в тази, макар и престижна по своему класация.“
Сред останалите полуфиналисти са обекти от Гърция,Грузия, Албания, Испания. Кои ще са финалиситте ще стане ясон на 15 март, обяви арх. Иванова.Сега паметникът има шансове да получи свой нов живот повече от всякога, убедена е архитектката, започнала сама първоначалната мисия да се съхрани и опази за поколенията уникалния като архитектура паметник в Стара планина.
Дора Иванова е убедена, че настоящото европредсателство на страната ин, фактът,че 2018 година е обявена за европейска година на културното наследство, подкрепата на местната власт в Казанлък и Областната управа в Стара Загора дават още повече шансове за съхраняване и опазване на т.н Чиния. Това са нови възможности, които поставят каузата „Бузлуджа“ отвъд политическия и национален контекст, дават европейски контекст на усилията и превръщат паметинка в част от европейското културно наследство, е тезата на възпитаничката на Техничесикя университет в Берлин.
Бузлуджа не е политическа игра, която се играе веднъж на няколко години. Тя е национално богатство и един от 12-те най- застрашени обекти в Европа, категорична е арх. Дора Иванова.
Ако паметникът на връх Бузлуджа стигне до финала на Europa Nostra, специална миися от европейски експерти ще направят съответните експертизи и обследвания на паметника, ще дадат и ценни препоръки, които да послужат на българските власти и други донорски организации за кандидатстване в различните европроекти и друго финансиране.
Все още има вариант и за кандидатстване по ОС 6 на ОП „ Региони в растеж“ за паметника, където са предвидени общо 100 млн. евро, каза още арх.Иванова.Не сме престанали да търсим варианти за опазването на паметника, каза по повод класацията областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя съобщи, че предстои поставянето на жива охрана на паметника, където 6-тима служители на реда ще дават денонощни дежурства. Целта е както опазване от постоянни набези на вандаи на паметника, така и спране на опитите за нелегално проникване в паметника, често застрашаващо живота на търсачите на силни усещания. По информация на областния управител, по 50 евро на човек получавали бузлуджански гидове за упътване и водене на туристи в опасния с разрушенията си паметник.
Микова не се ангажира с коркретна дата за новата нон-стоп охрана на паметника.
Паралелно с това в Областна управа продължават да постъпват различни оферти за бъдещето на паметника. Сред най- екзотичните е и тази за превръщането ан Чиинята в статуя на Христос.
Europa Nostra е обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство. В мрежата членуват 250 организации (/дружения и фондации със смесено членство на повече от 5 мил. Души/, 150 институции (правителствени органи, местни власти, корпорации) и 1500 индивидуални участници. Мотото й е : „Ние сме гласът на културното наследство в Европа."
От 2014 година Сдружение Еврика е първатата организация от България присъединила се към Европа Ностра. Втораат е фондацията „Проект Бузлуджа“.
Партньори на Еuropa Nostra са Световната банка и Банката за развитие към Съвета на Европа .