В тази сложна обстановка има два пътя: да втвърдим ситуацията, като правим политически митинги и се занимаваме с политическо строителство. Други искат от Копринка да се отиде в София и да се искат оставки. Ние, ръководството на Движение „Русофили“ се противопостяваме на това, защото го считаме за провокация. Резултатът от това ще е парализа и втърдяване на позициите на Русия.
Единствената цел на всичко което правим, е България да бъде по- силна. Правим го с всички законни средства и така, както ние го разбираме.


С тези думи се обърна към близо 15-те хиляди български и руски граждани, дошли на 16-то издание на събора на прителите на Русия, на училите и работили там, председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов.Съборът тази година премина и под егидата на път 140 годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. „Je suis Николай Малинов“ и „Аз съм русофил, арестувайте ме“ бяха двата най- често срещани на събора лозунги, които издигаха дошлите на него.


Тазгодишното издание на събора на приятелите на Русия бе уважено от петима депутати от управляващата паритя, сред които заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на групата за приятелство с Русия в Народното събрание Красимир Велчев.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова се обърна на малко име към лидера на НД „Русофили“, който по същия начин преди това, на няколко пъти я спомена в словото си, като благодареше за любезното домакинство и добра организация на форума, в лицето на Община Казанлък.


Стоянова приветства гостите и посетителите на събора, като обяви изпълненията на групата за руски и военно-патриотични песни „Грамофон“ за подарък от Община Казанлък към всичик дошли на събора.
По време на обявяване на част от гостите на събора, имаше освирквания, чуваха се и откъслечни викове и скандирания „Малинов“ и „мафия“.
Това даде повод на лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов от микрофона да обяви, че „днес е Кръстовден и сме се събрали да обичаме, а не да мразим“, след което казанлъшки свещеници отслужиха водосвет.Сред гостите на събора бяха народни представители от БСП, представители на патриотични организации и гости от Русия. Сред тях бе и депутатъ от руската Дума Николай Занцов, създател и организатор на Безсмъртния полк.


Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев изпрати приветствие до участниците в събора. В него държавният глава заявява, че „съборът е повод да се потърсят съвременните измерения на здравата историческа връзка между нашите два народа, както и че "отношенията между тях имат своята солидна перспектива.

Градим мост към бъдещето“, казва в приветствието си президентът Румен Радев.На събора активисти събираха подписка в подкрепа на задържания в началото на тази седмица и впоследствие освободен, но с повдигнато обвинение за шпионаж лидер на НД „Русофили“ Николай Малинов.


сн: Ваньо Стоилов, 24 часа


16 събор на приятелите на Русия, на училите и работили та предложи на посетителите пъстър набор от сувенири, антики ивсевъзможни предмети, носещи носталгия по социализма, бригадирското движение и минали времена.
Сред колоритните участници в събора имаше и такива,закичили се с ръчно направени табелки с надипс: Аз съм русофил, арестувайте ме! „