150 различни вида и цветове декоративни рози красят покрива на частен хотел в Казанлък. Създател на своеобразния Розариум е Петър Веков, един от стопаните на хотела, който носи името на цветето –символ на страната ни. Мотивът на Веков да създаде този уникален на практика Розариум на покрива на хотела, е желанието да създаде прекрасно място за отдих за гостите му и да облагороди празното иначе пространство. Друг мотив било и желанието да изпълни името на хотела с приятно и дъхаво съдържание, с приятна гледка към Стара планина.


Градината със 150 засега различни рози, Петър започнал да създава сякаш на шега, но с голямо желание, подбирайки интересни розови сортове и провокирайки себе си. Така в пъстрата вече петгодишна розова градина има рози с невероятни аромати и цветове, с нарязани листчета, с комбинация от цветове, размери и видове.

В розариума на покрива се срещат както традиционни рози, така и екзотични, и съвсем новосъздадени.Така в пъстрата розова градина елегантно съжителстват рози с имена, своеобразна енциклопедия на този вид: тук с аромата си посрещат рози от сорта „Бора-Бора“, „Синьо за теб“, розата, която е за всеки начинаещ розолюбител – „Лесно е“, рози сорт „Джаз“, розата на Наполеон „Дижонска сила“, сортовете „Мед и мляко“, „Само за твоите очи“, „Бургундски лед“, „Еден“ / Райскаат градина/, „Алохе“, роза „Шекспир“, „Матис“, „Слънчевия порт“, „Чоколей“ / Горещ шоколад/, „Теракота“, „Буги- буги“,“ Чери лейди“, „Леонардо“, „Аспирин“, „Мериан“, „Коко –Локо“, „Николо Паганини“, „Носталгия“, „Рапсодия в синьо“, „Глория Дей“, „Столистна роза“ и други.Сред личните гордости е и опазената и съхранена от миналато роза, сорт „ гюл- трендафил“, който се счита за един от изчезващите видове декоративни български рози.
Пъстрият и уникален Розариум на покрива на хотел в Казанлък е радост за неговите гости до късна есен, които не си тръвгат от града на розите, без снимка с рози в розариума на покрива на хотела.


На който, дори и в студените зимни месеци добре обгрижваните рози даряват с окъснял цвят стопаните си.


150-те розови храста имат заслужено място и в Книгата за посетители. Гостувал наскоро в казанлъшкия хотел с Розариума на покрива австрилиец е казал всичко в едно изречение:
„Който се интересува от рози, трябва непременно да види това“.Още от градината на покрива вижте ТУК:

https://www.youtube.com/watch?v=5BTSg2ZzM5Y