Пари няма. Искаме авансово  следващите от Европа

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, съобщава БНР.

По думите му между 200 или 300 милиона евро могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса:

"Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 година, да имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата", е казал вицепремиерът.

Дончев е посочил, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева. С тази сума ще бъдат осигурявани безвъзмездно между 3 и 10 хиляди лева в зависимост от оборота:


Същевременно нова схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в България беше одобрена от Европейската комисия. Става дума за 150 милиона евро, с които държавата да подкрепи малките и средните предприятия под формата на капиталови инвестиции в размер до 800 хиляди евро на дружество.


Искането на Дончев за авансово усвояване на европейски пари по европрограми, има своя предистория:

От днешни публикации в пресата става ясно, че коронавирусът ще пресуши предсрочно голяма част от оперативните програми у нас.

По информация на вестник "Сега" 5 оперативни програми остават без никакъв свободен ресурс след пренасочването на средства за мерки, свързани с епидемията. С разместване между програмите и вътре в тях кабинетът е успял да осигури ресурс от малко над 870 млн. лв., като по някои програми преразпределението е много сериозно. Това означава, че предварително планираните дейности по тях няма да се извършат.Кабинетът се е възползвал в пълна степен от одобрени от Брюксел размествания по европрограмите, с които да се насочи максимален ресурс в подкрепа на мерките срещу вируса.

Благодарение на тази гъвкавост са насочени средства към две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“.

Към програмата „Развитие на човешките ресурси“ се пренасочват общо 133 790 504 лв. от други програми – 105 000 000 от оперативна програма „Добро управление“ и 28 790 504 от програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.


100 274 642 лв. се пренасочват към програма „Иновации и конкурентоспособност“ от три други програми – 49 453 000 от програма „Околна среда“, 48 666 000 от програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и 2 155 642 от парите за наука по НОИР./ наука и образование за интелигентен растеж/.