Министър-председателят Бойко Борисов свика заседание на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Срещата се проведе в Министерски съвет, с участието навсички министри отправителството. След края ѝ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи новите мерки, които ще бъдат предприети, за ограничаване на заразата.


От 00 ч. тази вечер, или от 21 март 2020 г. се въвеждат следните мерки:

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни площадки на открито и закрито и др.


Забранява се на лицата до 60 г. да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч.


Органите на МВР ще организират КПП на областните центрове и ще проверяват каква е целта на пътуването.


През КПП-тата ще се пропускат пътуващи само по неотложни причини: трудово естество, здравословни причини, завръщане у дома. Тези неотложни причини се удостоверяват със служебна бележка от работодател, медицинска бележка/документ, лична карта, с която да удостоверят постоянен адрес.

Собствениците на домашни любимци ще могат да извеждат своите животни, но е забранено струпването на едно място.


Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, "мерките са в сила до изричната им отмяна".Пълният текст на заповедта, която е под № 143 от днешна дата, може да прочете тук: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministrt-na-zdraveopazvaneto-izdade-zapoved-s-koya/


За днешния ден има 17 положителни проби, 4 от които са в град Добрич, те са на контактни лица и така вече в 10 областни центъра у нас има случаи на коронавирус. Останалите положителни проби са от София.

Общо в България случаите са 127, от които 3 починали.

Добрата новина е, че във ВМА има пациентка с две отрицателни проби, която утре ще бъде изписана от болничното заведение.


"Транспортът е кръвта по артериите на България. Не може да се ограничава. Дори и в държавите, които затвориха границите, започнаха да се оформят транспортни коридори. Всеки обаче трябва да има основателна причина да пътува", е заявил по повод мерките шефът на ВМА.