Едномесечно извънредно положение заради епидемията от коронавирус в световен мащаб и регистираните случаи в България, обяви с Решение Народното събрание на 13 март.
Предложението за това бе на Правителството с премиер Бойко Борисов, което първоначално поиска извънредното положение да е без фиксиран срок. По предложение на депутати от Левицата срокът бе фиксиран, засега – до 13 април.
Обявеното извънредно положение за цялата страна поражда и поредица от ограничителни и забранени дейности. Те са специално регламентирани в заповед от същия ден на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Сред ограниченията са преустановяване на учебни занятия в училищата и университетите, в детските градини и ясли, затваряне на барове, дискотеки, увеселителни заведения, културни институции.

Паралелно с това Правната комисия в Парламента гласува на две четения, в един ден, драстични глоби за нарушаване на карантината, в размер от 1 000 до 10 хиляди лева и затвор до 3 години, при повторно нарушение.
Ограниченията по време на въведеното извънредно положение, безпрецедентно в новата история на страната, налагат и ограничения за работодателите.
Съгласно заповедта на здравния министър от 13 март, всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания, е разписано в нея.В изпълнение на тези разпореждания и направените преди това предписания от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, в „Арсенал“ Казанлък, което е най- голямото дружество в сферата на отбранителната индустрия, са предприети мерки, с цел опазване на живота и здравето на всичките близо 9 хиляди работещи там.
Целта на всички мерки е недопускане разпространение на заразата сред работещите.
За целта специални табели още от входа на дружеството ще препоръчват на работниците и служителите, които не се чувстват здравословно добре или не са в добра физическа кондиция, имат определени оплаквания и симптоми, наподобяващи тези на коронавируса, да потърсят консултация и помощ от Спешния център на територията на дружеството.
Той работи на двусменен режим на работа, разполага с медицински фелдшер и сестра, които ще направят първоначалната преценка и упътят работника за по-нататъшно лечение и изследвания.
Двусменна медицинска помощ е осигурена и за работещите в завода на „Арсенал“ в Мъглиж.


Разпоредено е на всички отговорници по участъци и началник-цехове, при наличие на работници, проявяващи грипоподобни симпотоми спешно да ги насочват също за първа консултация и преглед към ведомствената Спешна медицинска помощ, както ида съобщават за това в отдел „Охрана на труда и безопасни условия на труд“.
Изключително сериозно внимание се отделя на дезинфекцията по цялата територия на дружеството. Тя се извършва с разтвори на основата на хлор-съдържащи препарати и спиртни разтвори.
Няколкократно ежедневно се дезинфекцират дръжките на вратите в помещенията, работните помещения, битовкитеза отдих, специално внимание се отделя на санитарните зони- бани и тоалетни.


Осигурени са нужните количества течен сапун и дезинфектанти, които е задължително да ползават от работещите. Дезинфекция се извършва и по цеховете, по два пъти дневно. Дезинфекцират се и автобусите от вътрешно фирмения транспорт в „Арсенал“.
Препоръчва се редовно проверяване на помещенията, през 10-15 минути, като се призоват и самите работещи да не толерират свои колеги, които идват на работа с грипоподобни симптоми.
За работещите на определени и специфични площадки, както и служителите отговарящи за транспортните и товарните дейности от началото на идната седмица се осигуряват ръкавици и маски.
Препоръчва се на началник- цеховете и ръководителите на заводи, там, където е възможно, работният процес да се организира по начин, който да осигурява нужната дистанция между работещите.
Специално внимание се отделя и на редовната дезинфекция на територията на местата за хранене и фирмените столове.
Те се дезинфекцират по няколко пъти на ден, персоналът е снабден със защитни средства, изключително завишени са изискванията за лична хигиена. Поради невъзможност да се ограничи достъпа на големи групи до тях, е препоръчително самите работници да са достатъчно отговорни към собственото си здраве и хигиена и по този начин да пазят себе си и останалите свои колеги.

Заради мерките за защита всички столове за хранене на територията на "Арсенал" ще имат нов ред на ползване и с нов график на работа фирмените столове за хранене, с цел да не се събират големи групи от работещи в тях и да се осигури нужната дистанция между масите.

Предстои обсъждане на новия график за ползване по заводи, за който работещите ще бъдат уведомени своевременно в началото на новата седмица.

„Стараем се максимално да осигурим сигурност и защита на живота и здравето на работещите в „Арсенал“, при така създалата се ситуация, за да няма паника сред колективите, категорични са от Ръководството.
Оттам призовават за максимална лична отговорност от страна на всеки един работещ, дисциплина, строго спазване на правилата за личната хигиената, често миене на ръце и отговорно отношение към карантината и забраните, с цел по-бързо справяне с трудната и необичайна за всички ситуация.

Независимо от всички предприети и предстоящи още за предприемане нови мерки, за гарантиране и опазване на живота и здравето на работещите в "Арсенал" от страна на фирменото Ръководство, огромно значение за добрия изход от създалата се в страната ситуация има и личната отговорност на всеки един човек и неговата лична хигиена.

Резултат би имало само ако усилията на всички страни са достатъчно добронамерени и отговорни.

Отделният човек носи огромна отговорност също за своето здраве и това на близките си.Какво трябва да знаем за COVID-19 и начините за заразяване ?
COVID-2019 e нов тип вирус, който не е изследван. Това означава, че тепърва учените ще трябва да установят по-подробно какви са начините на предаване, развитие и да търсят възможности за лечение и/или създаване на ваксина.
Освен това, смъртността към момента е по-висока спрямо сезонния грип, за който вече има установени правила за реакция, лечение и превенция.

Как ни разболява COVID-2019?


Заболяването може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици попадат върху предмети и повърхности около човека. След това други хора се заразяват с COVID-19, като докосват тези предмети или повърхности, след което докосват очите, носа или устата си.
Хората също могат да се заразят с COVID-19, ако вдишат директно капчици от човек с COVID-19, който кашля или издишва капчици.
Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът, който причинява COVID-19, се предава главно чрез директен контакт с дихателни капчици, а не чрез въздуха.


Симптоми, че сте заразен с COVID-2019:

висока температура – втрисане
– умора
– суха кашлица.
– хрема, болки в гърлото (при някои пациенти)
– около 1 от всеки 6 души, който се разболява от COVID-19, се разболява сериозно и развива затруднено дишане.Хората с висока температура, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.


По-често заболяват:– по-възрастни хора
– лица с предшестващи медицински състояния (високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак или диабет).
Застрашени са и здравните работници поради естеството на работата им.
Няма данни за повишена опасност за бременни жени.

Препоръчваните превантивни мерки са едни и същи като при сезонния грип:

Хигиена на ръцете
Респираторна хигиена
Избягване на близък контакт с болни хора
Избягване на докосването на очите, носа или устата
Самоизолация в къщи, ако си болен – кашляш, имаш температура или затруднено дишане.