Най-мощният в Източна Европа суперкомпютър ще бъде у нас

До 2020 година у нас ще бъде заработи суперкомпютър, който ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел след срещата си с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. До края на 2020 този суперкомпютър трябва да заработи.

Общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от Европейската комисия. Останалите са от държавите-членки и частните партньори. Проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Мария Габриел.

Ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола добави, че тази инвестиция е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му този компютър, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА, и това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа.

Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри.

Суперкомпютърът, който ще се намира в Sofia Tech Park, ще даде огромна възможност за автомобилните производители, отбраната, медицината и строителния бранш в България.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради.

По думите му, компютърът ще е на разположение на бизнеса и на научните общности в Югоизточна Европа.

Източник: Economy.bg