Мореплавателят Дончо Папазов разгледа птицеглавия кораб край яз. „Копринка“

Известният български мореплавател Дончо Папазов разгледа на 7 февруари тракийския птицеглав боен кораб, който се строи край язовир „Копринка” и който в момента зимува в базата на на Морски клуб „Севт III” – Казанлък. Той даде висока оценка на изграждането на този кораб, като го определи като „вложение в областта на културата, което напомня за богатото ни историческо минало“. По думите му, корабът се строи по всички правила за такива водни съоръжения. Известният български мореплавател, икономист, политик и журналист бе в Казанлък две седмици преди да навърши 80 години.


Заедно с Дончо Папазов бяха конструкторът на кораба инж. Георги Вълевски и авторът и ръководителят на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“ Атанас Димитров.


Конструкторът на птицеглавия тракийски кораб инж. Георги Вълевски, който е конструирал лодки, яхти и кораба „Резос“, е категоричен, че в технологично отношение той е вярно копие на оригинала от храма на Мединет Хабу. Освен това, в създаването му е вложил и собствения си богат опит. Кораби като този са били строени на открито, от суров материал и е изключено всякакво гниене на дъбовите греди. В момента не е сложен шпунтовия пояс – долният ред на обшивката, точно защото в зимните месеци се очакват снегове и дъждове, които биха създали проблеми в тази част на кораба. „Този кораб е мореходен“, подчерта инж. Вълевски.


Атанас Димитров сподели, че в момента се работи по отливането на оръжията и на птичите глави, които ще се поставят на носа и на кърмата на кораба.

Предстоят още доста неща по довършването на водното съоръжение, като работата ще бъде подновена на място при подходящи метеорологични условия. По думите му, взети са всички предпазни мерки, корабът е подложен на стрес-тест, а там, където се свързват дървените части, е поставена специална смола. „Всичко върви по план“, каза още Атанас Димитров и допълни, че днешното посещение на тримата е регулярно, за да се огледат нещата на място.Човек от екипа на Димитров демонстрира сваляне на т.нар. патина, натрупана през зимата върху дървото, като отдолу се показа свежа дървесина. По този начин ще бъде обработена цялата конструкция, когато се поднови работата по тракийския кораб на язовир „Копринка“. Ще се наблюдава и нивото на язовирните води, за да бъде направен и корабният док.

По време на срещата с медиите на язовир "Копринка", стана ясно,че заложените в Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2019 година 6000 лева не са нови средства, а са транш по сключения вече договор с Община Казанлък за изграждането на кораба.

Както беше съобщено още през октомври 2018 година, след като бъде построен, корабът ще премине всички контроли от Държавна инспекция „Корабоплаване”- Бургас, за да се гарантира максималната сигурност и безопасност на съоръжението и плуващите с него.