„Приятели завинаги“- под това мото в казанлъшкия парк „Розариум“ от началото на новата седмица, в продължение на няколко месеца ще може да бъде разгледана експозиция от фотоси на открито.
Повод за изложбата е навършването на 20 години от създаването на Асоциацията „България- Япония“, която е в основата на сътрудничеството между Казанлък и различни японски градове.


Името на експозицията е вдъхновено от специална песен, която българските танцьори от ансамбъл „Арсенал“ –Казанлък пеят на финалите на всеки свой концерт в Страната на изгряващото слънце, където гостуват вече 20 години. Изложбата на централната алея в парк „ Розариум“ включва снимки от гостуването на казанлъшкия състав и официални делегации от общината в приятелските градове на Казанлък в Япония- Токио, Хирошима, Фукуока, Фукуяма, Мунаката, Нагасаки и остров Гото.


Първите фотоси са от 1997 година, от създаването на Асоциацията „България- Япония“ в Казанлък, по време на подписването на Меморандума за сътрудничество.
Снимковата разходка в далечна Япония показва и моменти от танцовите спектакли в годините назад на ансамбъл „Арсенал“ в различни градове в Страната на изгряващото слънце, моменти от срещи на представители на местната власт там с японски бизнесмени, начело с покойния вече приятел на ансамбъл „Арсенал“ и един от неговите основни спомоществователи милиардерът Шиничи Мунемаса, моменти от срещи на Царица Роза в годините с приятели на България в Япония, от засаждането на първите български рози в Япония, прочутите японски вишневи градини и други.


Официалното откриване на българо-японската изложба на открито „Приятели завинаги“, ще бъде на 12 май, преди церемонията за избор на тазгодишната Царица Роза, съобщи Христо Стоянов, основен виновник за българо- японското приятелство на казанлъшка територия и главен художествен ръководител на ансамбъл „Арсенал“. Именно ансамбълът в годините се превръща като запазена емблема на България в Япония и основен повод за провеждането на Дните на България в Япония вече 15 години.


Експозицията в парк „ Розариум“ ще бъде открита от посланика на Япония в България, който ще е и председател на специалното конкурсно жури за избор на новата казанлъшка Царица Роза Н. Пр.Шиничи Яманака.