Като "интересен архитектурен монумент, част от българската история, на който е добре да бъде намерено ново предназначение, за да остане за поколенията" определи паметника на връх Бузлуджа Посланикът на Кралство Норвегия у нас Н.ПР. Гюру Катерина Викьор. това тя каза по време на среща с областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов. Двамата са обсъждали възможностите за сътрудничество между Кралство Норвегия и Старозагорска област в областта на туризма. Норвежкият дипломат е заявила, че областта е пример за отлично съчетание между природни дадености и богато културно-историческо наследство. Развиващият се динамично СПА туризъм също е предпоставка за привличане на чужди туристи в региона, е добавил първият дипломат на Кралство Норвегия.

Областният управител на Стара Загора е отправил покана за ново гостуване в града на липите и областта, като е предложил на следваща среща да се обсъд и възможността за развитие на по-тесни връзки в областта на оперното и театралното изкуство. "Старозагорската публика с радост ще приеме гостуващи певци и музиканти от Вашата страна на наша сцена. Наши творци също могат да гостуват в Норвегия", е заявил той.

Да се погрижим за съхраняването на уникалния паметник на Бузлуджа, като намерим ново предназначение за него, бе една от темите, които през лятото обсъжда областният управител на Стара Загора с немския професор. Йорг Хаспел, президент на международната организация за опазване на паметниците на културата ИКОМОС за Германия. То йбе заедно с младата архитектка, възпитаничка на Техничесикя университет в Берлин Дора Иванова. Повод за срещата бе изготвен от архитектката проект за нов живот на паметника, който е рушаща се държавна частна собственост. В средата на октомври арх. Дора Иванова представи проекта си и в Казанлък. За превърщането на Бузлуджа в монумент на времето ,според нея ще са нужни около 3 млн. лева. Зм. кметът на община Казанлък Лилия Цонкова бе запозната с проекта. за неговото реализиране архитектката от Монтана е създала и специална фондация, с цел набирането на средства.


Повече за това може да прочетете в новия брой на вестник "Трибуна Арсенал", който излиза на 4-ти декември. Онлайн може да го открите и тук.