Холивудска звезда озвучава анимация по романа „Физика на тъгата”

Българинът Теодор Ушев е автор на анимацията, която е първата, създадена с техниката енкаустика

Холивудската звезда Доналд Съдърланд, който е роден в Канада, се включи в дългоочаквания проект на Теодор Ушев „Физика на тъгата“. Съдърланд, когото зрителите познават от филми като „Време да убиваш“, „Изкуството на войната“ и много други, е сред актьорите, чиито гласове ще звучат в английската версия на анимацията по книгата „Физика на тъгата” на писателя Георги Господинов, съобщава "Монитор".

Това е втори съвместен проект на двамата, като резултатът от първия – „Сляпата Вайша“, завоюва на Ушев номинация за „Оскар“ в категорията на късометражните рисувани ленти.

Гласовете на английската версия на "Физика на тъгата" бяха записани и завършени след серия от сесии в Ню Йорк и Монреал“, съобщи самият режисьор в социалните мрежи. Освен Доналд Съдърланд, който през ноември 2017 г. бе удостоен с награда „Оскар“ за цялостно творчество, гласа си на герой от филма ще даде и неговият син – 40-годишният актьор Росиф Съдърланд. Двамата ще влязат в ролята на син и баща и във „Физика на тъгата“.

Междувременно Теодор Ушев благодари на целия си екип, с който работи по проекта. За „Физика на тъгата” той използва техниката енкаустика, позната в изкуството още от 11 век, когато с нея са боравили египтяните. „Това ще бъде първата анимация, която е създадена по този начин. Реално се рисува с горещ восък, като се добавят и различни пигменти. Няма абсолютно никаква компютърна намеса, а по ирония на съдбата, работата без компютър ми отнема по-малко време“, съобщи Ушев още преди две години, когато стартира работата по анимацията.

Романът "Физика на тъгата" на писателя Георги Господинов пожъна успех в чужбина, спечели и бе номиниран за няколко престижни награди и бе преведен и издаден в множество държави, сред които Турция, Хърватия, Гърция, Полша, Испания и други. Испанският бе 15-ият език, на който романът бе преведен.

Романът бе поставен и на театралната сцена на македонския град Куманово от младия режисьор Милош Б. Андоновски през 2018 г., а през 2017-а в Благоевград гостува словенска театрална адаптация на книгата.