След период на несигурност и отлагане във времето се осъществи осмият проект по програма „Еразъм +“ на ПГ “Иван Хаджиенов“. През месеците август и септември две групи ученици пътуваха до гр. Севиля, Испания, и до гр. Римини, Италия. В европейските страни те участваха в двуседмични обучителни курсове в областта на информационните технологии и програмирането на машинни детайли.

На заключителното събитие по проект „Умения за бъдещето“ по програма „Еразъм +“ 30 ученици, 4 придружаващи учители и 10 преподаватели от гимназията получиха своите сертификати от европейски институции за обучение и наблюдение в професионална среда.

16 ученици заедно със своите преподаватели Таня Илева и Марияна Янкова бяха в Севиля, Испания, в периода 3-17 септември. В „Салезианос Тринидад“ – голямо училище с професионална насоченост в областта на технологиите, те проведоха своето обучение за програмиране и изработка на детайли, приложими за всяка сфера на технологиите. Заедно с учениците, на едноседмично наблюдение се включиха и четирима преподаватели, които имаха за цел да се запознаят с испанския опит в професионалната подготовка на учениците.

В края на месец август 14 ученици заедно с придружаващите учители Красимира Чорбаджийска и Стефанка Илиева отпътуваха за Римини - най-големият и красив курорт на Адриатическото крайбрежие на Италия. До 11 септември учениците имаха възможност да обогатят своите знания и умения в компютърната сфера, създавайки собствени сайтове за онлайн продажба. Обучението се извърши в офиса на Sistema Turismo, партньорска фирма, предоставяща обучение на младежи от различни европейски страни. Към групата се присъединиха още шестима преподаватели.

През следващата година предстоят още задгранични обучения за хаджиеновци по проекти от „Еразъм +“. Училището ще бъде и домакин на партньорска среща на професионални гимназии от Чехия, Италия и Испания по проект „Готови за кариера“.

На 21 октомври ПГ “Иван Хаджиенов“ със съдействието на Община Казанлък организира среща за споделяне на добри практики от проекти по „Еразъм +“. Идеята на форума е да се популяризира опитът на училището от международните партньорства.