„Формулата на Тео” отива в Швейцария

Швейцарска компания ще разпространява филма „Формулата на Тео” за известния казанлъшки учител по физика Теодосий Теодосиев. Това стана ясно на представянето на филма, дело на друг казанлъчанин – режисьора Николай Василев, в града на розите в ДК "Арсенал" на 23 април вечерта. Договорът между авторите на лентата и компанията в Швейцария включва разпространение на филма по целия свят.

Още една новина съпътства премиерата на филма в Казанлък – ученици от випуск 1978 година - първият випуск, на който Тео е бил класен ръководител, изненадаха своя учител с емоционално поздравление. Приветствието поднесе инж. Владимир Чучумишев от някогашния 11 „б” клас на ПМГ „Никола Обрешков”, който днес е ръководител „Техническо развитие” в „Арсенал” АД, общински съветник от групата „Експерти за Казанлък” и заместник-председател на Общинския съвет.

Пред препълнената до краен предел зала на ДК „Арсенал” премина представянето на лентата за създателя на златните български олимпийци по физика, за основателя на Националната школа по физика и за човека, който според училищен директор „работи с неправилни методи на обучение, но постига изключителни резултати”. И още нещо много важно – Тео създава теорията за силовия интелект, според която трябва да се развива качествата на можещите, на социалносилните, които ще „хранят” социалнослабите. Тази теория Теодосий Теодосиев формулира още в началото на своята работа като преподавател и следва и до днес. Според него, трябва да се работи с децата от малки, за да се отворят „порталите”. Тео следва твърдението, че мозъкът на учениците не е кофа, в която да се налива, а факел, който трябва да се запали. Той категорично е привърженик на доброто възпитание като важно условие за развитието на личността, защото един човек може да има много качества, но без възпитание е все едно да умножаваш множество по нула.

Лентата проследи работата на Тео с учениците, неговия всеотдаен труд в името на знанието и развитието на интелектуалните възможности на децата, неговата философия за смисъла на живота, мечтата му да създаде школа в изоставеното училище в Бъзовец - най-чистото в България място, срещна зрителите с неговата учителка по физика Султана Вълкова, показа малката му дъщеричка Йоана.

„Формулата остава отворена, тя не е завършена и продължава да се пише”, каза главният герой във филма „Формулата на Тео” – учителят по физика Теодосий Теодосиев.