Физикът от Бъдещето: Аз не се отказвам никога

Той е роден в Стара Загора през 1977 година и след броени дни ще навърши 41 години. Казанлъшко момче, възпитаник на златния Теодосий Теодосиев и на ППМГ "Никола Обрешков" в града. Има магистратура по лазерна физика от СУ "Св.св. Климент Охридски" и докторска титла от университета "Боулдър" Колорадо- САЩ.

Дисертацията му е избрана от Американското физично общество за една от четирите най- добри в света в областта на атомната, молекулярната и оптична физика. под негово ръководство, през 2014 година в Колорадския университет е създаден първият рентгенов лазер със свръхкъси импулси.

От Колорадо, проф. Попминчев се прехвърля в Калифорнийския университет в Сан Диего. От миналата година провежда и зрелищни експерименти и работи по научен проект в Института по фотоника в Техническия университет на Виена. Споделя голяма част от постиженията си с по-малкия си брат- Димитър.

Проф. Теньо Попминчев е един от двамата почетни граждани на Казанлък, обявени с решение на Общинския съвет на града тази година. Той, заедно с хореографа на Ансамбъл "Арсенал" Христо Стоянов, получи почетното отличие на града лично от кмета на Казанлък Галина Стоянова.


Ето какво сподели специално за читателите на в. „Трибуна Арсенал“ и на сайта zakazanlak.bg за конкретните приложения на своето изобретение- лазерен рентген, наредило го в скалата на десетте най- обещаващи млади учени в света проф. Теньо Попминчев:Проф. Попминчев, в едно интервю казвате, че изобретеният от вас лазер може да намери приложение и във военната индустрия. Моля, пояснете.

Първите приложения в следващите разработкище са свързани най- вероятно с медицината, преди военната индустрия, но военните винаги са имали мечта да направят рентгенов лазер, още след 1960 година, когато е изобретен лазерът.

За какво може да послужи един такъв рентгенов лазер на военните?

За пренос на информация и GPS в Космоса, за сканиране на карго и за всичко, което лазер с анй- малка разходимост на огромни разстояния може да бъде полезна. Естествено по-скоро за конструктивин, отколкото за деструктивни приложения. Надявам се, че човечеството след толкова хилядолетия ще прояви мъдрост и ще използва градивно подобни светлинни инструменти.

Има ли вече такива заявени намерения, оферти?

Има, да. Доста. Те / военните/ спонсорират нещата. И доста по- добре, отколкото научните фондации.

Проф. Попминчев, какво трябва да се „роди“ от вашия научен проект, по който работи в Техническия университет на Виена?

Европейският проект може би ще даде началото или поне път към първия ренгенов лазер за медицински приложения.

А имате ли конкретни намерения за научен проект за България или в България?

Конкретно за България, заедно с ученика на Теодосий Теодосием и мой учител от Софийския университет проф. Иван Бъчваров, както и заедно с учени от няколко континента- Европа, Австралия и САЩ, имахме проект за научен център в България, но по стечение на обстоятелствата не бяхме избрани.В проекта е и проф. Самуил Рефетов,многократно номиниран за нобелова награда/ бел. автора- заради открития т.н. синдром на Реферов/

Не бяхте избрани?

Да, не бяхме избрани. Тук в залата видях един мой добър приятел скулптор Ваньо Колев, преподавател в Художествената гимназия, с който се шегувахме, че ситуацията е еквивалентна на един негов ученик, не особено талантлив, да оценява Микеланджело и да блокира негов проект. И да даде проекта на негов неособено талантлив съученик. Естествено резултатът би бил : резултат на училищно ниво или липса на какъвто и да е резултат. Това е ситуацията с научните центрове, за съжаление в България. Говорим за сума от порядъка на 350 милиона или подобна.

Това не къса връзката с родината, нали?

Аз не се отказвам никога. Това може да е в известна степен и генетично, и в известна степен и придобито от школите в живота ми, но смятам, че ще успеем да поставим началото на научен център в България за лазери в медицината,и био и нанотехнологиите, които да поставят София на картата на света.А ако София не иска, с регионалните центрове и подкрепа на „Арсенал“ и индустриите на Предбалкана, Казанлък ще бъде първи. Предбалканът е бил първи често в много отношения. Благодаря на моите съграждани за оказаната чест. Винаги ми е било вълнуващо да се завръщам в Долината на физиците на Тедосий Теодосиев. Бих казал, Долината и на бъдещето на България.