Днес празнува Театърът

На 27 март светът празнува Деня на театъра. Датата е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт към ЮНЕСКО, решава това да бъде Международният ден на театъра.

Първообразът на театралното изкуство възниква в древна Елада, с пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби.

В древен Рим театралният стил претърпява развитие, а през Средновековието театъра преживява бурни промени. Проникването на религията в живота на хората дава предпоставки да се играят предимно пиеси с религиозен характер. Друга характерна черта за развитието на средновековния театър е появата на пътуващи театрални трупи, както и учредяването на множество театрални академии.

Истинското тържество на театралното изкуство се постига през миналия век, когато се появяват нови стилове, авангардни театрални течения, пиеси, вдъхновени от ежедневно променящия се живот.

Началото на театрални прояви в България е свързано с читалищата, които са били център на обществения и духовен живот в страната в средата на XIX век. Първата театрална постановка е представена в Шумен през 1856 година. Това е комедията „Михаил Мишкоед” на Сава Доброплодни, който по това време работи като учител в Шумен.

Голямо значение за създаването и развитието на родното театрално изкуство има Добри Войников, който се счита за основоположник на българския театър и пръв български режисьор. През 1881 година е основан първият театър в страната - „Люксембург” в Пловдив, а началото на професионалният театър в България е сложено през 1904 година, когато драматургичната трупа „Сълза и смях” става Български народен театър.

impressio.dir.bg

На 27 март в Международния ден на театъра почитателите на това изкуство ще имат възможността да гледат онлайн премиерата на моноспектакъла на Мариус Куркински "Черното пиле". Постановката може да се гледа от цялото семейство с един билет на символична цена. Спектакълът е от 20.30 часа на: https://fanstream.bg/vd/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5/.

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

До 1 април онлайн активен е и спектакълът "Фенове" на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък.

Приятно гледане! И честит празник!