Деян Копчев ще получи статуетката "Чудомир" тази година

Софиянецът Деян Копчев и е тазгодишният носител на литературната хумористична награда „Чудомир“. Тя се връчва на автора са неговия разказ „Гласове“ публикуван през 2018 година във вестник „Стършел“, съобщиха от фондация „Чудомир“.

Наградата – статуетката на Чудомир ще бъде връчена по време на церемонията по официалното откриване на тазгодишните 27 поред Чудомирови празници в Казанлък.
Деян Копчев е роден в София през 1983 г., завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Публикувал е разкази, пътеписи и статии в "Литературен вестник", "Стършел", "Сега", "24 часа" и др.


Сценарист е на хумористични предавания в Българското национално радио, писал е скечове за "Комиците" и други. Дебютната му книга е със заглавие: „Лятна детективска история с таралеж“.


Деян Копчев е 51-ят носител на литературната награда на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Миналата година журито я присъди също на млад автор -33 годишният Иван Димитров за неговия разказ „Силата на думите“.
За първи път наградата „Чудомир“ се връчва през 1969 година, на писателя Петър Незнакомов.


Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже- досега само веднъж тя е била присъждана на жена- през 1982 година, когато неин носител става Здравка Евтимова.
Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г.