72 години светът отбелязва Деня на здравето

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

Така на този ден се празнува Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

България също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

Световният ден на здравето през 2020 г., е под мотото „Остани вкъщи! Спаси живот“.

По данни на Българския лекарски съюз у нас лекарите по инфекциозни болести, които в ситуацията на пандемия от COVID-19 са най-натоварени, са 198. Средната им възраст е висока. Повече от 85% са над 51-годишни, а 28 медици са над 70-годишни, пише bTV.

Лекарите по анестезиология и интензивно лечение са тези, които се борят за живота на най-тежко болните. У нас тези специалисти са общо 1156 по данни на съсловната организация, но и при тях средната възраст е висока. 75% от медиците са над 51 години. Лекарите до 30 години са 3-ма, а над 70 години – 146.

И още една любопитна подробност за България – Българският лекарски съюз е създаден през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света, след английската.

Честит празник на всички здравни работници!