Министърът на земеделието, храните и горите д-р Иван Иванов откри специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО в Стара Загора. Тържеството започна с водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
„Днешният форум е доказателство, че пред агро бизнеса има перспективи българското земеделие да се развива на световно ниво. Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от необходимостта да се премине към съвременен начин на производство, чрез активното му подпомагане – както по линия европейските фондове, така и с национални средства. България може да се превърне в страна с модерно и развиващо се земеделие като предостави възможност на земеделските стопани да затвърждават позициите си и да излизат на нови пазари“, подчерта министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той допълни, че държавата ще направи всичко възможно да бъде в подкрепа на бизнеса.
След официалното откриване министърът разгледа и изложбените площи. Тази година в изложението участват над 150 фирми на повече от 34 000 кв. м. нетна изложбена площ.
Министерството на земеделието участва на форума със свой щанд. На него експерти от дирекциите „Растениевъдство“, „Директни плащания“ и „Развитие на селските райони“ имат непосредствена връзка със селскостопанските производители. От тях представителите на бранша могат да получат актуална информация по отношение директните плащания, възможностите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони и сектор „Растениевъдство“.
Тазгодишното издание предлага на посетителите и Фермерски пазар. Идеята на организаторите е мотивирана от желанието на организаторите на форума от Българска асоциация на търговците на агротехника да подкрепят българските производители.
Щандове с експерти имат Министерство на земеделието, Тракийският университет, Аграрният университет - Пловдив, както и Русенският университет „Ангел Кънчев“.
Сред официални гости на откриването бяха и областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, изпълнителният директор на Държавен фонд земеделие Николай Каварджиклиев, председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, деканът на Аграрния факултет на Тракийския университет доц. Димитър Панайотов, Христофор Бунарджиев – един от основателите на форума, както и Георги Василев от Асоциация „Български пипер“.