Вицепремиерът Николова: Няма решение за увеличаване на минималната заплата

Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа за увеличаване на минималната заплата.

Това е заявила пред журналисти председателят на Националният съвет за тристранно сътрудничество и зам.-министър-председател по икономическата и демографската политика Марияна Николова, съобщава Агенция „Фокус“.

„Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проекта на постановлението на Министерски съвет. Синдикалните организации подкрепят предложението за увеличение на минималната заплата от 560 от 610 лева от началото на 2020 година. Съюзът за стопанска инициатива не подкрепя проекта. Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не подкрепят административното увеличаване на минималната заплата“, е обяснила тя.

Още преди две седмици работодателските организации заявиха, че се отеглят от НСТС, заради липсата на решение по проблема със заплащането на първите три дни от болничните.

Спорът възникна, след като имаше предложение първият ден от болничните да не се заплаща и да е за сметка на работника, както и другата идея работодатлите да заплащат до 15 дни в годината болнични за работниците.

Предложенията доведоха и до организиране на национален протест на двата най- големи синдиката у нас- КНСБ и КТ "Подкрепа", като в последствие КНСБ не взе участие в националния митинг в края на ноември в столицата.

С Решение на Правителството проблемът със заплащането на първите три дни от болничните бе отложен за следващата година.

Междувременно бе сменен и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.


https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php