През следващите 12 месеца работодателите от област Стара Загора ще търсят специалисти с квалификация по следните професии: машинен оператор, продавач – консултант, електротехник, заварчик, електромонтьор, машинен техник, машинен монтьор, оперативен счетоводител, готвач, строителен техник.

Това е заявено пред областния управител на Стара Загора Гергана Микова по време на заседание на Комисия по заетост към Областния съвет за развитие . Само по професията машинен оператор нуждата ще е от повече от 200 такива специалиста.

Данните са потвърдени и от втората проведена анкета сред работодателите за потребностите им от работна сила, организирано от Агенцията по заетостта. Проучването е извършено в периода 1 август -17 септември 2018 година.

Анкетираните работодатели са посочили като най- необходими за бъдещия им персонал знанията и уменията за самоконтрол и дисциплина, а за най-рядко - общуване на чужди езици. Сред ключови компетентности, които работодателите считат, че е необходимо да притежават търсените от тях кадри са инициативност и предприемачество.

Прогнозните нужди съвпадат и с потребността от работници към днешна дата за Казанлък.
Седем са новите обявени работни позиции, само в сферата на професиите с техническа компетенция.
Днес пазарът на труда в Казанлък, освен регулярната потребност от обявените работни места в Бюрото по труда, търси и готвачи, техник СОТ, работещи в букмейкърски пунктове, работници в цех за производство на сейфове, сервитьор и чистачка.
Обявените работни заплати са от порядъка на 700 до 1 500 лева бруто. Има възможност и за почасова заетост.