Сериозен ръст в цените на имотите в Казанлъшко


Сериозен е ръстът на жилищните имоти и парцели в Казанлъшко само за година. Увеличението в цените е с повече от 10%, с тенденция да върви нагоре и през тази година плавно нагоре.
В момента на пазара за имоти в Казанлък едностайни жилища, тип „гарсониера“се предлагат в широк диапазон.


Това са и жилищата с най- висок ръст в цените и с най- широк спектър по отношение на ценово предлагане. Минималната цена, на която може да се намери сравнително прилично едностайно жилище в Казанлък е 37 хиляди лева, средната цена на гарсониерите е около 45-47 хиляди лева, като има и примамливи оферти за оборудвани гарсониери на цени от 65-66 хиляди лева.
Цената варира и в зависимост от квартала, като традиционно най- евтини са гарсониерите в източната част на града.


Двустайните апартаменит са в диапазона 45-70 хиляди лева, при средна цена на предлагане от 50 хиляди лева. В санираните жилищни сгради цената на предлаганите за продан жилища средно „скача“ с около 5-8 хиляди лева.


Тристайно жилище в Казанлък може да се намери на цени от 52 до 90 хиляди лева, като средната цена на предлагане е около 80 хиляди лева. Традиционно реалните сделки обаче се сключват на цени от 2 до 4 хиляди лева надолу.
Многостайно жилище в града на розите мооже да се купи на цени от 100 до 140 хиляди лева. В този диапазон са и къщите, в близките до централната част на града квартали.
Етаж от къща се предлага средно от 45-50 хиляди лева до близо 100 хиляди. Средната цена на етаж от къща в Казанлък е около 70 хиляди лева. Малко по-евтини са тези в околните села, като има населени места, където може да се намери къща за 10 500 или 14 хиляди лева, но за основен ремонт.
Цените се определят от търсенето, а такова има, и не става дума за имотен балон, категорични са брокери на пазара за недвижими имоти.


Масово жилищата се купуват с парични средства от кредит или дълго пестене от гурбет. Гурбетчийскиет пари отиват в илища, с цел дългосрочна инвестиция, а кредитните пари – в жилище за живеене.
По данни на агенции за недвижими имоти в региона, масово в областта пари за собствено жилище за лично ползване инвестират хора на възраст между 25 и 40 години, а тези над 40-годишна възраст го правят с цел дълготрайна инвестиция.
Експерти отчитат и повишен интерес към закупуването на гаражи в града, като причина за това се оказват недостатъчния брой паркоместа в по-заселените градски райони.
Търсенето на земеделска земя не е спирало, като цените за декар също са в широк диапазон и могат да стигнат до няколко хиляди лева за апетитни парцели.


Преди месец европейски доклад предупреди България за сериозен имотен балон, в близките няколко години. Според експертите това ще доведе до непредвими последици за имотния пазар у нас.