Решението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето. Това съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".Според публикацията Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица.Изданието се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора.За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дийс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Източникът на вестника казал дословно: „Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора."Очаква се Надзорният съвет на Фолксваген да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ.Според вестника и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро.

"От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна", казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците "Тайсад". Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1.2 до 1.5 млрд. евро.Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, ще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.През 2018 година "Фолксваген" беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 хил. фолксвагена и 21 хил. шкоди.

Досега Турция внасяше тези автомобили.

Алпер Канджа твърди, че когато "Фолксваген" започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал: "Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди."


Източник: Епицентър. БГ