Гърция подготвя пакет от реформи на стойност 12 милиарда евро за 2 години, повече от предварително планираните, в опит да компенсира връщането към рецесия след месеци на преговори с кредиторите, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас е изправено пред краен срок петък да представи предложение за реформи срещу помощ от европейските партньори.

В доклад на правителството се посочва, че вместо предвидения растеж от 0,5% през тази година, месеците на несигурност и двуседмичният капиталов контрол промени прогнозата на "рецесия от около 3%". Пресметнато е, че реформите на стойност 8 млрд. за 2015 и 2016 г. трябва да се увеличат с 2 млрд. годишно до 12 милиарда евро за двете години.

Миналата година Гърция потъна в дълбока рецесия, която сви БВП с една четвърт и остави една четвърт от гърците без работа.

Вестник "Нафтемборики" детайлно описва предложенията за увеличение на данъците. Корпоративният данък се увеличава от 26% на 28%, ДДС върху луксозни стоки скача от 10 на 13%, ДДС върху преработени храни, ресторанти, транспорт и някои здравни услуги, предлагани от частния сектор, се увеличава от 13 на 23%. ДДС за хотели скача от 6,5% до 13%. В доклада се казва, че гръцките острови ще продължат да се ползват с данъчни облекчения.

Мерките могат да срещнат съпротивата от твърдото ляво крило на СИРИЗА и коалиционния партньор от "Независимите гърци", след като народът каза "не" на строгите ограничения.

Изкточник: БГНЕС