През 2018 парите от емигранти повече от инвестициите

Българските емигранти вкарали повече пари у нас през 2017 г., отколкото чуждите инвеститори . Това показва анализът на Българската стопанска камара. Извадки от този анализ е публикуван в различни интернет издания и форуми. Миналата годината сънародниците ни зад граница са вкарали 2,254 млрд. лева, размерът на чуждите инвестиции е бил 1,858 млрд. лева или 1,9% от БВП., като за последните 10 години този размер е намалял почти 10 пъти.

По данни на БНБ, само за първите три месеца на тази година, българите, живеещи и работещи постоянно в чужбина, са изпратили у нас 287.1 млн. евро. Това прави средно по 3.19 млн. евро на ден, влизащи у нас под формата на парични преводи от сънародниците ни зад граница.

На фона на драстичния спад на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), българските инвестиции зад граница остават непроменени като обем през разглеждания 10-годишен период и са в размер на около половин милиард лева годишно.
Водещ инвеститор през миналата година е Холандия с инвестиции от 884 млн. евро, следвана от Германия и Швейцария с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са съседките ни Гърция и Турция, показва още анализът на БСК. Намалели са инвестициите от Чехия, Австрия и Норвегия. За първото полугодие на тази година спадът на чуждестранни инвестиции се задълбочава и е два пъти.
Според заместник-председателя на БСК Камен Колев, страната ни е рекапитализирана.
Тревожно, според БСК, е състоянието на деинвестициите при производството на електроенергия, професионални и научни дейности, добивна промишленост. По преки чуждестранни инвестиции, страната ни е зад Сърбия и Хърватия.