Бизнесът е разделен по отношение на финансирането на политически партии от частни юридически лица. Това става ясно от проучване сред активните членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Сред противниците на идеята всеки трети се притеснява, че това ще е свързано с по-голям натиск върху фирмите от страната на политиците, а 16 на сто се опасяват от политическо покровителство на едни компании за сметка на други.

45% от отговорилите членове на БТПП - една от големите работодателски организации у нас, биха финансирали партии, 46% не биха го направили, а 9 на сто се колебаят. От подкрепящите идеята само 14 на сто я приемат безусловно, докато всеки пети държи да има прозрачни правила, а 11 процента биха го направили, само ако се криминализира непрозрачното финансиране.

Мнението на членовете на БТПП за намаляването на размера на партийната субсидия е по-категорично. Три четвърти от анкетираните смятат, че партиите ще са по-ефективни, ако получават по-малко пари. 44 на сто обаче се опасяват, че това не би им позволило да функционират.

59% са категорични, че намаляването на субсидиите ще остави на терена само големите партии, а малките ще изчезнат. 74 на сто са на мнение, че намаляването на държавното подпомагане ще бъде компенсирано чрез даренията от бизнеса.

Допитването е направено преди Народното събрание да гласува субсидия от 1 лв за действителен глас и възможност за финансиране от бизнеса.

Резултатите показват най-голяма подкрепа за въвеждане на лимит на размера, до който фирмите могат да правят дарения. 38 на сто от анкетираните са намнение, че диференциацията на партийното финансиране трябва да се направи според размера на компанията, а 63 на сто са за субсидия, фиксирана на 1 лев.

БТПП има над 53 000 регистрирани членове. В проучването са участвали активните членове на палатата, съобщиха от БТПП.

Допитването е част от ежеседмично проучване по актуални теми, което БТПП прави всяка седмица.

В началото на юли Народното събрание направи законови промени и установи 1 лев на действителен глас, получен от партиите на избори и узакони белимитните дарения от юридически и физически лица дарения Партиите ще имат право и на безплатни офиси, за да извършват дейността си.


В края на деня днес стана ясно, че Президентът Румен Радев сезира Конституциониня съд за финансирането на политическите партии от фирмите.
Според държавния глава оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът.
Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, са доводите на държавния глава пред Конституционния съд
Източник:www.svobodnaevropa.bg