Българите носят повече банкноти от 50 лв. и 100 лв. в джоба си. Банкнотите с голям номинал в обращение се увеличават най-бързо, сочат данните на БНБ.

Причината за това е, че хората харчат повече и носят повече пари, за да покрият разходите си.

От данните на БНБ става ясно, че в края на март тази година, парите в обращение са 16,855 млрд. лв. За едногодишен период те нарастват с 10,55%, или с 1,608 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2019 г. обаче парите в обръщение намаляват с близо 470 млн. лв., или с 2,7%.

Спадът бил традиционен за началото на всяка година и се дължи на голямото харчене покрай коледните и новогодишните празници.

През декември традиционно парите в джобовете на българите рязко нарастват, за да купят подаръци на близките си и храна за празничната трапеза.

За пътуванията по време на празниците хората също теглят големи суми в брой.

През първите месеци на следващата година хората обикновено свиват разходите си и парите в обръщение намаляват.

Средната по стойност банкнота в обращение в края на март е 36,41 лв., което представлява увеличение с 1,47 лв., или с 4,2% в рамките на година, става ясно от данните на БНБ. Това се дължи именно на по-бързото увеличение на банкнотите от 50 лв. и 100 лв. в сравнение с останалите номинали, както и на процеса на замяна на двулевовата банкнота с монета. В обращение са и 2,465 млрд. броя разменни монети, като те са на стойност 424,7 млн. лв., по официална информация към края на март. Най-голям дял (29,41%) в общия брой на разменните монети в обращение имат монетите от 1 ст., като към 31 март те са 725,2 млн. броя. Причината за това е, че хората често ги губят и БНБ пуска нови монети за да могат магазините да връщат ресто.

Източник: БЛИЦ